eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Engineer hand using tablet with machine real time monitoring system software. Automation robot arm machine in smart factory automotive industrial Industry 4th iot , digital manufacturing operation.
Nyitókép: Zapp2Photo/Getty Images

Német–magyar gazdasági kapcsolatok: a számok nem hazudnak

A világjárvány és a globális kihívások ellenére a német–magyar gazdasági kapcsolatok nagyon jó állapotban vannak, és továbbra is számos új lehetőségeket rejtenek magukban – véli a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke.

A német és magyar gazdasági kapcsolatok nagyon jó állapotban vannak – közölte Sávos András, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke. Jelenleg nagyjából 2700 német irányítású cég működik az országban, mintegy 220 ezer magyar embernek adva munkát. Ez a szám 2013 óta több mint 40 ezer fővel emelkedett, ebből következően a német gazdasági szereplőknek erős bizalmuk van a magyar gazdaság iránt.

"Az elmúlt években folyamatosan érkeztek a beruházások az országba a különböző iparágakban, a legnagyobbaktól az egész kis méretűekig, így aztán a kamara a következő évek elé is optimistán áll" – tette hozzá Sávos András, és arra is kitért, hogy az elmúlt két év során a globális ellátási láncokban tapasztalható nehézségek nagymértékben rontották mind a magyarországi, mind a németországi ipar teljesítményét, minek okán már számos intézkedéssel próbálják orvosolni a problémát.

Mindkét ország esetében lényegesen magasabb lehetett volna az ipari kibocsátás, így például Magyarországon az autóipari beszállítók teljesítménye. A kamara elnöke ugyanakkor a zavarok csökkenésére számít a jövőben, hiszen mint fogalmazott, az alkalmazkodás már megindult, és számos stratégiai programban szerepel ezek kiküszöbölése. Ráadásul

más okok miatt is rövidülhetnek az ellátási láncok idővel, plusz lehetőségeket kínálva Magyarország és Kelet-Európa számára

– mondta.

Sávos András meggyőződése, ha Magyarországon a megfelelő intézkedéseket meghozzák, köztük például a munkaerőhiányra vonatkozóakat, akkor ebből az ország akár rövid távon is, de középtávon mindenképpen profitálni fog. Ellátási, termelési központok jöhetnek létre a régióban, így Magyarországon is, a szakértő szerint minden adottság megvan ehhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×