eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jar with freshly harvested liquid honey on the old wooden table. Selective focus.
Nyitókép: Mindstyle/Getty Images

Drágulás ide vagy oda, a mézeladásnál nincs megállás

Bár a tavalyi év nem sikerült túl jól a mézpiacon, a szektor optimistán várja a 2022-es évet – mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

2021-ben a hazai méhészeti ágazat közepesen gyenge évet zárt. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy a legfőbb hazai méhlegelőknek számító akácosok friss rügyei április folyamán elfagytak – ismertette érdeklődésünkre Bross Péter. Bár a Tiszántúlon és a Duna-Tiszta közén termett valamennyi akácméz, a Dunántúl szinte semmi. Ráadásul a többi méhlegelő sem szolgált kellő mennyiségű nektárral a nyár folyamán, így aztán abszolút gyenge évet zártak – tette hozzá az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

A szakértő elmondása szerint Magyarországon egy átlagos évben körülbelül 25 ezer tonna méz terem, miközben a hazai lakosság nagyjából 10 ezer tonna mézet fogyaszt. Ugyanakkor egy-másfél tonna méz importból származik, így végeredményében csak 8-9 ezer tonna hazai fogy a megtermeltből, a többi 15 ezer tonna uniós exportra megy, elsősorban Franciaországba, Olaszországba és Németországba. A hazai piacon az említett 10 ezer tonna méz nagyobb részét, körülbelül 6 ezer tonnát a hazai méhészek értékesítik közvetlenül a fogyasztóknak, a fennmaradó 4 ezer tonnát pedig az áruházláncokban fogy el.

Ami az árak alakulását illeti, Bross Péter jelezte, miközben az egész világon nő a természetes méz iránti kereslet, párhuzamosan csökken a méhcsaládok száma, valamint a méhészkedési kedv, ami nyilván azt eredményezi, hogy nő a méz világpiaci ára, ami az exportorientált országokba, amilyen Magyarország is, begyűrűzött, így a haza méz felvásárlási ára az elmúlt két évben jelentősen megnövekedett, egyes fajtáknál akár 40 százalékos áremelkedés is előfordult. Mindezt pedig a magyar termelők is átvetítették a kiszerelt mézük árképzésébe, amit ráadásul a folyamatosan növekvő kiadások is tetéznek, és ezért tapasztalhatják azt a hazai fogyasztók is, hogy megnőttek a mézárak, de nemcsak az üzletekben, hanem a termelőknél is – magyarázta a méhészeti egyesület vezetője.

A fentiek ellenére, a folytatásban arra számítanak, hogy a megemelkedett árak ellenére sincs megállás a mézértékesítésnél. Akik tudják, hogy milyen pozitív hatással bír az emberi szervezetre, azok továbbra is kitartanak mellett – fogalmazott Bross Péter, hozzátéve, miután a méhcsaládok jó erőben teleltek be,

optimistán várják az idei esztendő alakulását a termelők.

Igaz, mint természettől, időjárástól függő emberek, nagyon szeretnék, ha végre megérkezne a hideg, valódi tél, sok hóval, mert a csapadék ismét nagyon hiányzik a hazai földekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×