INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

ukrajna

földgáz

gázszállítás

Dolgozók ellenőrzik a vezetékrendszert az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást, mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján. A rendkívüli hideg időjárás miatt a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak, körülbelül 87 millió köbmétert fogyaszt az ország.

Tesztüzemben szállítanak földgázt Magyarországról Ukrajnába

Infostart / MTI

2014 óta most először növeli Ukrajna a garantált gázszállítási kapacitását európai irányból.

Magyarország megállapodást kötött Ukrajnával arról, hogy garantált kapacitásban szállít földgázt január 1-jétől Kijevnek - jelentette be az MTI tudósítása szerint Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója.

Az együttműködési megállapodást, amelyben a garantált szállítási kapacitást meghatározták, az ukrán fél a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-vel kötötte meg. A szerződés alapján a jövő év elejétől

Ukrajna akár napi 8 millió köbméter gázt szerezhet be Magyarország felől.

Makohon kiemelte: a legfontosabbnak azt tartja ebben a megállapodásban, hogy hozzáférési lehetőségét teremt az ukrán kereskedők számára a horvátországi Krk szigeten lévő cseppfolyósítottgáz- (LNG-) terminálhoz, valamint ezáltal is Ukrajna diverzifikálja gázbeszerzési útvonalait.

Példaként hozta, hogy a Magyarország által garantált napi nyolcmillió köbméter földgáz a főváros, Kijev napi gázfogyasztási mennyisége. "A Szlovákiából elérhető napi kapacitással (27 millió köbméter) együtt az Ukrajnába irányuló gázimport garantált teljes kapacitása napi 35 millió köbméterre nő" - fejtette ki Makohon. Egyúttal jelezte, hogy

egyelőre három hónapra kötötték meg a szerződést

a technikai és működési folyamatok összehangolása, kialakítása érdekében. Szavai szerint 2022 áprilisától Magyarország felől növekedni fog a garantált kapacitás.

"2014 óta most először növeli Ukrajna a garantált gázszállítási kapacitását európai irányból" - összegezte az ukrán vállalatvezető.

Az UNIAN hírügynökség hozzáfűzte, hogy 2015 óta Ukrajna nem vásárol közvetlenül Oroszországtól földgázt, szükségleteinek mintegy 30 százalékát európai országokból történő beszerzésekkel fedezi. December 21-én a gáz Európában abszolút árrekordot döntött, meghaladva a kétezer dollárt ezer köbméterenként - emlékeztett az UNIAN.

Az orosz Gazprom vállalat októberben állította le a Magyarországnak szállított földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitját. Ukrajna addig éveken át úgynevezett reverz, azaz visszafordított irányú szállítással vásárolt Magyarországról gázt, ami azt jelenti, hogy valójában virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét.

Egyelőre csak tesztidőszak kezdődik

A cikk megjelenése után az FGSZ Földgázszállító Zrt. az Infostarttal azt közölte, hogy a társaság, valamint ukrán partnere, a Gas TSO of Ukraine 2022 első negyedévére vonatkozóan – tesztjelleggel – korábban nem elérhető, ún. nem megszakítható gázszállítási kapacitásokat hoz létre a magyar–ukrán határponton Ukrajna irányába.

A jelenleg érvényben lévő megszakítható kapacitásoknál magasabb kereskedelmi minőséget jelentő, nem megszakítható kapacitások kialakítása a 2020-ban létrehozott magyar-ukrán VIP Bereg virtuális határkeresztező pont továbbfejlesztése. Az osztrák, szlovák, horvát vagy magyar gázpiacon forrással rendelkező kereskedők a nem megszakítható kapacitások kialakítása által kedvezőbb feltételek mellett érhetik el az ukrán piacot, Ukrajna pedig több földgáz importjára lesz képes Magyarország felől a tél folyamán.

A két szállítási rendszerüzemeltető a 2022. január 1-jétől március 31-ig tartó tesztidőszak alatt is folytatja az egyeztetéseket a nem megszakítható kapacitások kialakításának végleges megvalósításáról, melynek feltétele a megegyezés a határponti gázminőség, valamint az ukrán fél által igényelt nyomásfokozás költségeinek kérdésében. Jelen megegyezés, valamint a hosszú távú megállapodás létrejötte hozzájárulhat Magyarország regionális földgázelosztó szerepének megerősödéséhez.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018