INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

bankszámla

értesítő

költségek

woman hand take out forint banknotes from atm

Fontos levelet kap hatmillió magyar

Infostart

Rövidesen ismét láthatják az ügyfelek, tételesen mennyibe kerül bankszámlájuk.

Tavaly január végéig mintegy hatmillió ügyfél kapta meg levélben vagy elektronikusan bankjától azt a levelet, amely öt hónap, a 2019. augusztustól december végéig tartó időszak bankköltségeit tartalmazta. Ez egy uniós irányelvnek köszönhető előírás. Az első egész éves kimutatást az idén januárban kellett kiküldeniük a bankoknak. A következő levél a következő hónapban érkezik – írja az azenpenzem.hu.

A tájékoztatás bankszektorszinten egységes, így – elvileg – könnyebben össze lehet hasonlítani a költségeket. A jegybank kimutatta: a bankok többsége a díjkimutatásokat (minden év január 31-ig kell áttekinthetően összesíteni a fizetési számlákhoz kapcsolódó előző évi tranzakcióik éves összesítését és azok díjait) nem küldte meg határidőre. Akadt számos egyéb tájékoztatási hiányosság is.

A Magyar Nemzeti Bank arra számított, hogy éppen a kimutatás teheti tudatosabbá a fogyasztókat, sőt akár többeket bankváltásra is sarkallhat, de a portál által megkérdezett bankok nem tapasztaltak ilyen hatást, inkább az a jellemző, hogy a díjkimutatásokkal kapcsolatos visszajelzések általában érdeklődő vagy reklamáció jellegűek, például az ügyfél nem érti, miért kapott kimutatást, van-e vele dolga.

Nyitókép: dobok/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018