eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Javult a közvagyon törvényes működtetése

Az Állami Számvevőszék közel száz költségvetési szervnek írt figyelemfelhívó levelet, hogy javítsa a közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható működést és az eredményességet.

Az ellenőrzött költségvetési szervek többsége nem alakított ki olyan kontrollkörnyezetet, amely a vagyonelemek teljeskörű, szabályszerű ellenőrzését biztosította volna. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) figyelemfelhívó levéllel fordult a szervezetek vezetőihez és ennek eredményeként az ellenőrzöttek többségénél javult a közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható működés és az eredményesség követelményeinek érvényesítése is - jelentette be hétfői közleményében a számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzése feltárta, hogy 2020-ban az ellenőrzött 127 szervezetnél 122 nem alakította ki a megfelelő kontrollkörnyezetet. Gyakori hiányosság volt, hogy a számviteli politikában rögzített szabályok nem voltak teljeskörűek. Az ellenőrzött szervezetek közül 120 nem igazolta azt sem, hogy biztosították a szervezeti célok elérését veszélyeztető kockázatok csökkentésére irányuló kontrollok kiépítését, a döntések eredményességi szempontú megalapozottságát.

Az ÁSZ hangsúlyozta, hogy a feltárt hiányosságok veszélyt jelentettek a nemzeti vagyon megőrzésére és az eredményességre, ezért az Állami Számvevőszék 122 figyelemfelhívó levélben, összesen 587 figyelemfelhívást fogalmazott meg az ellenőrzött szervezetek vezetői számára. A figyelemfelhívó levelekre az ellenőrzött költségvetési szervek túlnyomó többsége, 113 szervezet válaszolt.

A számvevők tájékoztatásából kiderül, hogy a válaszok alapján a költségvetési szervek vezetői összesen 489 olyan, már végrehajtott vagy tervezett intézkedésről számoltak be, amelyek alkalmasak voltak a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

Az ÁSZ tanácsadó tevékenységének köszönhetően tehát javult a közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható működés kontrollkörnyezetének kialakítása, valamint az eredményesség követelményeinek érvényesítése - közölte az Állami Számvevőszék.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×