eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója , mielőtt megállapodást ír alá a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek garanciájáról Pier Luigi Giliberttel, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatójával a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2018. február 22-én. A megállapodással kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez az érintett társaságok.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Jelentősen nőtt az Erste Bank adózott nyeresége

Jelentősen, 45,1 milliárd forintra ugrott az Erste Bank adózás utáni nyeresége az első kilenc hónapban az előző év azonos időszaki 12 milliárd forinthoz képest - ismertette Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet eredményeit bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Eredményes első kilenc hónapot zárt az Erste Bank. A profit jelentős emelkedése részben a működési eredmény 37,8 százalékos növekedésének eredménye, ami 76 milliárd forint lett. A bank működési bevételei - részben egyedi hatások miatt - gyorsan, 23,4 százalékkal emelkedtek, míg a működési költségek visszafogottabban, 9,2 százalékkal nőttek.

Jelasity Radován ismertetése szerint a hitel- és kötvényállomány 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 1978 milliárd forint lett, az új kihelyezés 6 százalékkal 344 milliárd forintra nőtt.

A járvány negyedik hullámának a bank idei működésére már nem lesz jelentős hatása - vélekedett az elnök-vezérigazgató.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: a magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon - befektetés és betét - egy év alatt 19 százalékkal 4082 milliárd forintra nőtt, ezen belül 59 százalék az értékpapír-állomány. A megtakarítási kedv továbbra is magas.

A nettó kamatbevételek 21,4 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek pedig 18,6 százalékkal emelkedtek. A bank nem teljesítő hiteleinek aránya (NPL-ráta) a tavaly szeptember végi 2,6 százalékról enyhén, 2,9 százalékra nőtt - ismertette.

A lakossági területen az új kihelyezések értéke 1,6 százalékkal haladta meg a tavalyit, összetételük azonban jelentősen változott. A teljes lakossági hitelállomány csökkenő mértékben, részben a moratórium miatt is, 16 százalékkal nőtt a tavalyi első kilenc hónaphoz képest - ismertette.

A lakáspiac bővülése miatt a lakáshitelek folyósítása 34 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a babaváró hitel esetében 29 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. A fogyasztási típusú hiteleknél a személyi kölcsönök folyósítása 20 százalékkal meghaladta a tavalyi teljesítményt. A kisvállalkozók esetében az új kihelyezés 58 százalékos növekedést mutat éves összehasonlításban.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője elmondta: jó strukturális helyzet állt elő, a moratóriumba belépő ügyfelek száma alacsony, a harmadik fázisba a teljes lakossági hitelállomány 5 százalékára kérték a moratórium meghosszabbítását. A vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés volumene 14 százalékkal nőtt 2020 első kilenc hónapjához képest, így a kötvény- és a hitelállomány együtt több mint 3 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberi értéket.

A kkv-k hitel- és kötvényállománya egy év alatt 14 százalékkal bővült, míg az új kihelyezés 31 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki teljesítményt. A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új finanszírozás 57 százalékkal nőtt éves összevetésben, az állomány azonban így is 13 százalékkal csökkent. A nagyvállalatok és önkormányzatok esetében az új kihelyezés volumene 14 százalékkal esett vissza, ugyanakkor a hitel- és kötvényállomány egy év alatt 13 százalékkal növekedett. Az ügyfelek számlaforgalma minden szegmensben 30 százalékot meghaladó mértékben bővült az előző év azonos időszakához képest - közölte.

A befektetések jövőbeni növekedéshez a továbbra is magas lakossági megtakarítási kedv mellett hozzájárul a Random Capital Zrt. megszerzése is. A szeptember elején megvásárolt brókercéggel közel 22 ezer értékpapírszámla és mintegy 70 milliárd forint megtakarítás érkezik az Erste kötelékébe, miközben a bank olyan know-how birtokába is kerül, melynek segítségével tovább javíthatja szolgáltatásai színvonalát - mondta Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×