eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Elemző: minden termék árába beépül a gyengébb forintárfolyam

Hetek óta tart a lejtmenet a forint árfolyamában, a hazai fizetőeszköz gyengesége az exportálóknak kedvez, az importra azonban nincs jó hatással - mondta a Portfolio elemzője, aki azt is hozzátette: nem lehet egyértelműen mérleget vonni, hogy Magyarországnak jó-e vagy rossz-e a gyenge forint.

Több mint egy hete a 360-as szint felett tartózkodik a forint. Hétfőn este már 365,59 forinton állt a jegyzés.

Régóta tudjuk azt, hogy a gyenge forint nyertesei elsősorban az exportra termelő vállalatok, amelyeknek viszonylag kicsi az importigényük, tehát amelyek euróban vagy dollárban értékesítik a termékeiket, és költségeik nagy része forintban jelentkezik. Ők lehetnek ennek a helyzetnek a nyertesei – mondta érdeklődésünkre a Portfolio elemzője. Beke Károly szerint ezen keresztül az export erőteljesebb növekedése a gazdasági növekedésre is jótékony hatással lehet.

És akkor azok a vesztesek, akik függnek az importtermékektől?

„Azt mondhatjuk, hogy gyakorlatilag már szinte mindenki függ az importtermékektől Magyarországon.

A háztartásoktól kezdve a vállalkozásokig szinte mindenki. Elég csak a nyersanyagokat említeni: szinte minden nyersanyagból importra szorul Magyarország. Egyértelműen ennek a helyzetnek a hátrányait azok érzékelik, akik vásárolnak. Most a tartós fogyasztási cikkek árában jelenhet meg a gyengébb forintárfolyam, tehát elsősorban azok járhatnak rosszabbul, akik a közeljövőben ilyen cikkeket terveznek vásárolni” – fejtette ki az elemző.

Példaként említette a külföldről behozott elektronikai cikkeket vagy autókat – utóbbi esetében kitérve arra, hogy az autópiac sajátosságai miatt szinte lehetetlen új autót kapni a mai helyzetben.

Beke Károly szerint a mindennap vásárolt termékek árában is megmutatkozhat a gyenge forintárfolyam. Az élelmiszert is kell országon belül szállítani, és az üzemanyagok ára nagyban függ az olaj világpiaci árától. Ha az olajár dollárban emelkedik, és még mellé a forint gyengül, ez a hatás erőteljesebb lesz Magyarországon, nagyobb mértékben emelkedik az üzemanyagok ára. Ezért minden termék árába valamilyen mértékig beépül a gyengébb forintárfolyam, de ez a hatás ez kisebb, mint az olyan termékek esetében, melyeket külföldről kell importálni – hangsúlyozta.

A gyenge forintra nem lehet azt mondani, hogy gazdasági szempontból előnyös vagy hátrányos. Az elemző szerint évek óta megy a vita Magyarországon, hogy melyik az erősebb: az export hatás vagy az importárakon keresztül megmutatkozó hatás.

Az utóbbi években annyi változás történt, hogy a devizahitelek kikerültek, vagyis

attól nem kell tartani, hogy a gyengülés a törlesztőrészletek emelkedésével jár.

Beke Károly úgy látja, továbbra sincs egyértelmű pozitív vagy negatív szaldója annak, hogy a forint gyenge, egyéni helyzettől függ, hogy kinek pozitív és kinek negatív a mérleg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×