eur:
395.88
usd:
365.04
bux:
65570.85
2024. március 19. kedd Bánk, József
Oltásához előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a fővárosi Honvédkórház oltópontján 2021. április 13-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A Pfizer és a Moderna is emeli oltása árát Európában

A Financial Times értesülése szerint a Pfizer és a Moderna is emeli koronavírus elleni vakcinájának árát az Európai Unióval kötött szerződés keretében.

A dokumentumok szerint a Pfizer 15,5 euróról 19,5 euróra emeli oltásának árát, a Moderna pedig 19-ről 21,5 euróra. Az áremelésre azt követően került sor, hogy a delta variáns egyre dinamikusabban terjed az Európai Unió területén is, a legfrissebb eredmények ugyanakkor azt mutatják, hogy a két mRNS-oltás egyaránt hatékony azzal szemben.

A Pfizer nem kommentálta a Financial Times értesülését, arra hivatkozva, hogy az adatok bizalmasak, írja a Euronews. „Az Európai Bizottság által közzétett, szerkesztett szerződéseken túlmenően a szerződés tartalma továbbra is bizalmas, ezért nem kommentáljuk az értesülést” – mondta a vállalat a Reutersnek. A Moderna nem nyilatkozott a Reutersnek a témában.

Az Európai Bizottságot az AFP kérdezte az állítólagos áremeléssel kapcsolatosan, választ azonban nem kaptak: igaz, a bizottság egyáltalán nem válaszol vakcinaárakkal kapcsolatos kérdésekre.

Az Európai Unió tavaly májusban írt alá szerződést a Pfizerrel 1,8 milliárd adag oltásról 2023-as. Az árat nem hozták nyilvánosságra. Az EU közös vakcinavásárlási programja eddig

  • 330 millió adag Pfizer,
  • 100 millió AstraZeneca,
  • 50 millió Moderna és
  • 20 millió Johnson & Johnson

vakcinát biztosított az uniós tagállamok számára.

Július elején Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió elérte azt a célt, hogy júliusra elegendő adag oltóanyag álljon rendelkezésre a felnőtt lakosság 70 százalékának, azaz 336 millió embernek beoltásához.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×