eur:
369.34
usd:
342.81
bux:
49342.40
2023. június 8. csütörtök Medárd
Kétnyelvű feliratok a Tesco új révkomáromi üzletében 2012. november 2-án. A Fontos vagy! nevű szlovákiai magyar civil szervezet kezdeményezése alapján kétnyelvű, szlovák és magyar feliratokat helyezett el a Tesco a napokban megnyílt üzletben.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Nem tudott lábra kapni a kiskereskedelem

Áprilishoz képest szinte stagnált a forgalom. 1146 milliárd forint mozdult meg

Májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatástól megtisztított forgalom.

2019. májushoz, a járvány előtti időszakhoz képest 3,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom idén májusban a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

Az év első öt hónapjában a forgalom volumene 1,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

Májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 74 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4 százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,1 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma 8,7 százalékkal bővült főként a bázishatás eredményeként, mivel tavaly májusban megindult az üzletbezárások fokozatos kivezetése.

Az eladások volumene

  • a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 60 százalékkal,
  • a használtcikk-üzletekben 48,
  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 17,
  • a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 13,
  • az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,3 százalékkal nőtt.

A bútor-, műszakicikk-üzletekben ellenben 21 százalékkal csökkent a forgalom volumene májusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A kiskereskedelmi forgalomból 9,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 13 százalékkal tovább bővült.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 18 százalékkal nőttek májusban.

Májusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1146 milliárd forint volt.

A forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az idén január-májusban a kiskereskedelmi forgalom 1,2 százalékos éves összevetésű növekedésén belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,3 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 3,1 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemé 1,6 százalékkal bővült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×