eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Megjött a jó hír a spárga szerelmeseinek

Ezen a héten kerül nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga a piacokra, üzletekbe - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Bár egyre népszerűbb ez a zöldség Magyarországon, a fogyasztása még mindig alacsony, így a hazai termelés nagy része exportra kerül.

A spárga hazai termőterülete mintegy 1420 hektár, az évi termésmennyiség 5000 tonna körüli. A legjelentősebb termőterületek Bács-Kiskun (60 százalék) és Csongrád (30 százalék) megyében találhatók, de vannak kisebb ültetvények Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is.

A NAK közleménye szerint a magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldön - Németországban, Ausztriában, Svájcban, illetve a skandináv országokban - értékesítik. A magyarországi fogyasztás ugyan az elmúlt években folyamatosan nőtt, de még mindig csak mintegy negyed kilogramm/fő, aminek 60-70 százaléka zöld, 30-40 százaléka fehér spárga. Az Európai Unióban Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, évi 1,7 kilogramm.

Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart. Az idén - ahogy tavaly is - az év eleji fagyok miatt a megszokotthoz képest másfél héttel később kezdődhet meg a szedés.

A NAK közleménye szerint a termelők az előző évekhez hasonlóan munkaerőhiányra számítanak a napokban kezdődő spárgaszedési időszakban, ugyanakkor jelezték: már könnyebb a külföldi szedőmunkások foglalkoztatásának adminisztrációja. Megjegyezték, hogy a spárga szedése nagy odafigyelést igényel, mert a spárgarügyek, sípkezdemények rendkívül közel helyezkednek el egymáshoz a földben (fehér spárga), illetve a föld felett is (zöld spárga), ezért a sípok kiszúrásakor, kivágásakor egy rossz mozdulat akár a későbbi termést is tönkreteheti.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×