INFORÁDIÓ
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz

robot

robotika

ipar

kobot

Egyre jelentősebb szeletet hasítanak ki a hazai cégek a globális robotgyártásból

Egyre jelentősebb szeletet hasítanak ki a hazai cégek a globális robotgyártásból

Infostart

Gyakran már egy éven belül megtérül a vállalkozásoknak az önműködő gépekbe fektetett pénz, a piaci szereplők kivétel nélkül további fellendülésre számítanak.

Mintegy 926 ipari robotot és 200-300, emberekkel együttműködő, automatizált gépet, úgynevezett kobotot adtak el Magyarországon 2019-ben – derül ki a Nemzetközi Robotikai Szövetség adataiból.

Globálisan

megtriplázódott az új önműködő gépek üzembe helyezése, 2010–2019 között mintegy 381 ezer ipari robot állt munkába.

A nagy globális cégek mellett hazai szereplők is megjelentek az ágazatban, a fejlesztési és a gyártási oldalon egyaránt – teszi hozzá a Világgazdaság.

Az egyik új szereplő az Enjoy Robotics, amely Budapesten robotkávézó létrehozásával kezdte meg a működését 2019-ben, majd a koronavírus megjelenésekor fertőtlenítő robot fejlesztésébe kezdett, s ezzel párhuzamosan Fülesden felépített egy robotgyárat. A cég vezérigazgatója a gazdasági napilapnak elmondta: 2021-ben kezdték az ápolók és idősgondozók támogatását szolgáló robotok fejlesztését, amelyek ugyan nem váltják ki az élő munkaerőt, azonban segítik az egészségügyi ellátást.

Csizmadia Tibor szerint nemzetstratégiai kérdés lesz, hogy ki gyártja, illetve vezérli a robotokat, és Magyarországnak alapvető érdeke, hogy a jövő egyik meghatározó iparágában

fejlesztőként és ne bérmunkásként vegyen részt.

Az OnRobot vállalat hardvert és szoftvert egyaránt készít. Sajtóképviselőjük állítása szerint az együttműködő robotok piaca

továbbra is két számjegyű növekedést mutat,

és az eladások további növekedésére számítanak. A vállalat termékeit Magyarországon az autóiparban, a gyógyszeriparban, a gépiparban, az elektronikai gyártásban, a vegyiparban és az élelmiszeriparban használják.

Nyitókép: Enjoy Robotics/Facebook
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018