eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Havi pár száz forintot jelenthet a nyugdíjak kiigazítása

Az idei évi költségvetést módosító javaslat alapján a várhatónál alacsonyabbra belőtt infláció miatt a nyugdíjasok idén is kiegészítésre szorulnak.

A 24.hu emlékeztet, a kormány – szokásostól eltérően – év közben igazítja ki a nyugdíjakat.Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Magyar Nemzetben megerősítette: évközi kiegészítő emelés jöhet a járvány miatt, az érintettek az első hónapokra járó 0,6 százalékos kiegészítő emelést nyár elején kaphatják meg. Az államtitkár szerint egy átlagnyugdíj esetén ez évi 10 ezer forintot jelent.

A Magyar Államkincstár adatai szerint az előző évben

142 114 forint volt az átlagos nyugdíj összege.

Ezt januártól 3 százalékkal emelték, amit nyár elején további 0,6 százalékkal növelnek tovább. Az Mfor számításai szerint ebben az esetben havi 147 255 forint lesz az átlagos ellátás összege, ami

a jelenlegihez képest csupán 878 forinttal magasabb összeg.

Éves viszonylatban ez kiadja a Tállai András által említett 10 ezer forintot. Egészen pontosan 10 536 forint – teszi hozzá a lap.

Az Mfor azt is megjegyzi: a nyugdíjasok nagy része még ennyinek sem örülhet. Az államkincstári adatok szerint tavaly több mint 1,2 millió idős embernek – vagyis a saját jogú öregségi nyugdíjasok több mint a felének – 142 ezer forintnál kevesebbet folyósítottak.

A 100 ezer forintos ellátás esetén az idei év eleji emeléssel 3000 (havi 250) forinttal többet kapnak kézhez havonta az érintettek, akiknek az évközi kiegészítő emelés csupán 618 forintot jelent majd havonta. A legkisebb nyugdíjak még a 40 ezer forintot sem érik el, ilyen alacsony ellátásban tavaly 27 618-an részesültek. Korábbi adatközlésekből tudható, hogy több tucat olyan időskorú van, aki egymillió forintnál magasabb nyugdíjat kap havonta. Náluk a nyugdíjkorrekció 6180 forintot jelent majd havonta.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×