eur:
394.96
usd:
363.26
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke (b) és Orbán Gábor vezérigazgató beszélget a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésének kezdete előtt a fővárosi Honvéd Kulturális Központban 2018. április 25-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Gazdagon megjutalmazza részvényeseit a Richter

225 forint osztalékot fizet a 2020-as év után.

A Richter Gedeon Nyrt. részvényenként 225 forint osztalékot fizet a 2020-as év után, erről döntött az április 15-i éves rendes közgyűlés - közölte a gyógyszeripari társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közgyűlést a járvánnyal összefüggő veszélyhelyzetre tekintettel - tavalyhoz hasonlóan - az idén sem személyes jelenléttel tartották, a napirenden szereplő kérdésekben az igazgatóság hozott határozatokat.

A tavalyi üzleti év eredménye után fizetendő osztalék mértékét az anyavállalat tulajdonosaira jutó konszolidált adózott eredmény 40 százalékában állapították meg, ami részvényenként 225 forint. Az igazgatóság a közgyűlés hatáskörében eljárva a törzsrészvényekre összesen 41,934 milliárd forint osztalék megállapítását és kifizetését jóváhagyta.

Mint írták, az igazgatóság gondoskodik a törzsrészvényekre megállapított osztalék részvényarányos kifizetéséről a Részvénykönyvben 2021. június 7-én nyilvántartott törzsrészvényesek részére, feltéve, hogy a részvényesek nem kezdeményezik a közgyűlés összehívását a beszámolóról és az adózott eredmény felhasználásáról szóló döntés utólagos jóváhagyása céljából. A törzsrészvényekre járó osztalék kifizetése 2021. június 14-én kezdődik. A saját részvényekre eső osztalékot a társaság az osztalékra jogosult részvényeseknek fizeti ki részvényeik névértéke arányában. Az osztalékfizetés részletes rendjét az igazgatóság állapítja meg és 2021. május 14-ig hirdetményben teszi közzé.

A közgyűlésen arról is határoztak, hogy az igazgatóság társaság a 2022. évi rendes közgyűlés időpontjáig 100 forintos névértékű törzsrészvényt vásároljon tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli forgalomban, legfeljebb a társaság mindenkori jegyzett tőkéjének 10 százalékáig (azaz maximum 18 637 486 darabot) terjedően, a tőzsdei ártól felfelé legfeljebb +10 százalékos, lefelé legfeljebb -10 százalékos eltérésű vételi áron.

A saját részvények vásárlása elősegíti a Richter stratégiai céljai megvalósítását, így különösen felvásárlási ügyletekben fizetési eszközként szolgál - közölték. Ezen kívül biztosítja a Richter részvényalapú munkavállalói és vezetői ösztönzési rendszerei részvényszükségletét.

A társaság tavaly 63 forint osztalékot fizetett a részvényeseinek.

A Richter 2020-ban 104,7 milliárd forint konszolidált nyereséget ért el, 122 százalékkal nagyobbat az előző évinél. A társaság éves árbevétele 566,8 milliárd forint volt, 11,6 százalékkal haladta meg az előző évit a február végén közölt tőzsdei gyorsjelentés szerint.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×