eur:
394.31
usd:
363.24
bux:
65457.32
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Kurtább lett a NAV szégyenlistája – ismerős nevek is felbukkannak

A NAV csaknem 2400 magánszemély és több mint 1300 gazdálkodó szervezet nevét és elérhetőségét tette közzé a honlapján, akik jelentős összegű adótartozást halmoztak fel. Az összes tartozás több száz milliárd forint.

Közel ötszázzal kevesebb név szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) utolsó közzétett, 2020 negyedik negyedéves, magánszemélyeket felsoroló adóslistáján, mint a megelőző három hónapban – írja a Napi.hu.

A hatóság azoknak a nevét és lakcímét hozza nyilvánosságra – egyfajta szankcióként – negyedévente, akiknek a nyilvántartása szerint 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozása van. A gazdálkodó szervezetek 100 millió forintnál nagyobb adótartozással (ami meg nem fizetett adóból és jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatásból jöhet össze) kerülnek szégyenlistára.

A legutóbbi listán 2398 magánszemély neve olvasható, közülük 615-en egyéni vállalkozóként halmoztak fel adóhátralékot. Ismerős nevek is előtűnnek a felsorolásból, mint például Hurtyák Róbert, a magyar Sólyom légitársaság egyik alapítója. Ahogyan Bíró Ica egykori modell és fitneszedző, Dobrai Sándorné, a karcagi „bróker” Marcsika, Fischl András, Frabato néven ismert mágus, N. Forgács Gábor operatőr-rendező, Volkova Ekaterina divattervező is. A lap megjegyzi, lekerült azonban az adóhátralékosok listájáról Berki Krisztián médiaszereplő, aki korábban többedrendű vádlottként belekerült egy adócsalós, számlagyáros ügybe (mint fiktív számlát vásároló), amelyben tavaly beismerte a bűnösségét.

Az adóslistán 40, doktori címmel rendelkező személy neve is olvasható; továbbá mintegy négy tucat ukrajnai, romániai és szerbiai lakóhelyű személy is fent van, akiknek bottal ütheti a nyomát a NAV.

A 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó gazdasági szervezetek között van Hajdú Péter egykori műsorgyártó cége, a Frizbi Entertainment Kft. is, amely több százmilliós kárt okozott a központi költségvetésnek azzal, hogy fiktív számlákkal próbálta adófizetési kötelezettségét csökkenteni.

A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező szervezetek listáján 1324 név olvasható, míg az előző negyedévben ennél több, 1463 szervezetnek volt nem rendezett, el nem évült adótartozása. Az utolsó listán mindössze 208 olyan cég van, amely még működik, és lenne esély behajtani rajtuk a tartozást. A többi szervezetnek viszont már elindult a megszüntetése: 475 társaság kényszertörlés, 626 felszámolás és 15 végelszámolás alatt áll.

A tavaly év végi állapotot mutató adóslistán szerepelnek a hazánkban eddig reklámadót nem fizető Facebook és Google technológiai vállalatok írországi cégei is – derül ki többek között a Napi.hu részletes összefoglalójából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×