eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Vásárlók a nagykanizsai Tesco áruházban 2015. március 8-án. Ez az utolsó hétvége, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül nyitva tarthatnak az üzletek. Az Országgyűlés 2014. december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így március 15-től vasárnap már nem lehet dolgoztatni az alkalmazottakat a kereskedelemben, pihenőnap jár nekik. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek azonban kinyithatnak a hét utolsó napján is, ha csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozik benne.
Nyitókép: Varga György

Februárban 3,1 százalékkal drágult az élet

Fontos szerep jutott az élelmiszerárak emelkedésének is.

Februárban 3,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz képest pedig 0,7 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző három hónapban egyformán 2,7 százalékos volt az éves infláció, tavaly októberben 3,0 százalékos, szeptemberben 3,4 százalékos volt. A februári maginfláció 4,1 százalék volt, 0,1 százalékponttal alacsonyabb a januárinál.

  • Februárban az átlagosnál jobban nőttek az élelmiszerárak, 3,4 százalékkal,
  • a dohányáruk 16,5 százalékkal drágultak,
  • az üzemanyagok ára 4,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az élelmiszerek között az étolaj ára 25,1 százalékkal, a cukoré 9,9, a munkahelyi étkezésé 8,0, a liszté 7,1 százalékkal emelkedett. Az idényáras élelmiszerek, mint a burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen 5,8 százalékkal drágultak, ám ezen belül a gyümölcsök 17,3 százalékkal többe kerültek, míg a burgonya 14,8 százalékkal olcsóbb lett tavaly február óta. A sertéshús ára 7,3, a baromfihúsé 0,6 százalékkal csökkent.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 9,9, ezen belül a szeszes italok 3,0 százalékkal drágultak.

A tartós fogyasztási cikkek inflációja a januári 3,1 százalékról 3,8 százalékra ugrott, ezen belül az új személygépkocsikért 12,1 százalékkal kellett többet fizetni, de a kerékpárok ára is 9,0 százalékkal emelkedett.

A járműüzemanyagok ára februárban 3,8 százalékkal megugrott, és tavaly február óta először lett magasabb éves összevetésben, mégpedig 4,6 százalékkal.

A fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékos februári emelkedésében fontos szerep jutott az élelmiszerek 1,0 százalékos drágulásának, ezen belül az étolaj 6,8, az idényáras élelmiszerek 3,5, a margarin 2,3, a tej 2,2 százalékkal többe, a sertéshús 1,5 százalékkal kevesebbe, mint januárban. A szolgáltatásokért 0,5, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett többet fizetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×