eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Védőmaszkot viselő asszony megy egy moszkvai utcán 2020. április 7-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az orosz hatóságok április végéig tartó kijárási korlátozásokat vezettek be.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Újabb drágulás fenyeget a boltokban

Hamarosan hiány alakulhat ki a műanyagok európai piacán, elsősorban azért, mert hiánycikké vált a gyártásukhoz szükséges egyik nyersanyag. A műanyag zacskóktól a palackokig minden műanyagot érintő probléma elkerülhetetlen áremelkedésekkel fenyeget.

Több tízezer európai műanyaggyártót érte súlyos csapás azzal, hogy megdrágult a termékeik előállításához szükséges műgyanta. A fontos nyersanyag ára hatéves csúcsra emelkedett, miután az erős kereslet az ellátás gyengeségével párosul – idézi a Napi.hu a Financial Times-t.

A baj az elmúlt év végén alakult ki, amikor Európában az újabb bezárások után újra élénkülni kezdett a kereslet. A helyzet a fogyasztói termékek sokaságának drágulásával fenyeget, mivel

a termelők és a kereskedők nem tehetnek mást, mint hogy áthárítják a végfelhasználókra a drágulást.

A műgyantákat elsősorban a polietilén- és polipropilén-gyártásban használják, áruk december óta 25 százalékkal, tonnánként 1500 euróra nőtt. Ilyen árszintre utoljára 2015-ben volt példa. Eközben eltűnt az áru is a piacról, mivel lelassult a nyersanyag szállítása. Ez „katasztrofális” hatással jár az iparágban – mondja a Polymers for Europe Alliance szakmai szervezet vezetője.

Vannak olyan üzemek, amelyek kifogytak a nyersanyagból, másoknak vannak még készleteik, de hamarosan azoknál is ugyanez lesz a helyzet – fejtegette a szakember.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×