eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkot viselő asszony megy egy moszkvai utcán 2020. április 7-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az orosz hatóságok április végéig tartó kijárási korlátozásokat vezettek be.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Újabb drágulás fenyeget a boltokban

Hamarosan hiány alakulhat ki a műanyagok európai piacán, elsősorban azért, mert hiánycikké vált a gyártásukhoz szükséges egyik nyersanyag. A műanyag zacskóktól a palackokig minden műanyagot érintő probléma elkerülhetetlen áremelkedésekkel fenyeget.

Több tízezer európai műanyaggyártót érte súlyos csapás azzal, hogy megdrágult a termékeik előállításához szükséges műgyanta. A fontos nyersanyag ára hatéves csúcsra emelkedett, miután az erős kereslet az ellátás gyengeségével párosul – idézi a Napi.hu a Financial Times-t.

A baj az elmúlt év végén alakult ki, amikor Európában az újabb bezárások után újra élénkülni kezdett a kereslet. A helyzet a fogyasztói termékek sokaságának drágulásával fenyeget, mivel

a termelők és a kereskedők nem tehetnek mást, mint hogy áthárítják a végfelhasználókra a drágulást.

A műgyantákat elsősorban a polietilén- és polipropilén-gyártásban használják, áruk december óta 25 százalékkal, tonnánként 1500 euróra nőtt. Ilyen árszintre utoljára 2015-ben volt példa. Eközben eltűnt az áru is a piacról, mivel lelassult a nyersanyag szállítása. Ez „katasztrofális” hatással jár az iparágban – mondja a Polymers for Europe Alliance szakmai szervezet vezetője.

Vannak olyan üzemek, amelyek kifogytak a nyersanyagból, másoknak vannak még készleteik, de hamarosan azoknál is ugyanez lesz a helyzet – fejtegette a szakember.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×