eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Koronavírus: megfontolandó ajánlással állt elő újfent az ÉVOSZ

Az építőiparban foglalkoztatott mintegy 340 ezer ember folyamatos szűrését javasolja az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ), jelenleg ugyanis leginkább ad hoc mód történik.

Az ÉVOSZ másodjára adott ki ajánlást az építőipari cégek felé az egészségügyi kockázatok csökkentésére, ami egyben az üzleti kockázat csökkentését is jelentheti – hívta föl a figyelmet az InfoRádiónak a szervezet elnöke. Koji László úgy véli, a járvány első szakaszában meghozott intézkedések kevésnek bizonyultak, hiszen az elmúlt év októberében az építőipart is utolérték a megbetegedések, ami a befejező munkáknál csúszásokat eredményez, miközben a kellő számú oltottságra talán még hónapokat kell várni.

Ezért újfent felhívják a figyelmet a rendszeres szűrések fontosságára.

Koji László hangsúlyozta, a rendszeres szűrés alatt nem a teljes körű szűrést kell érteni, a hangsúly a megelőzésen van. Az ÉVOSZ tagszervezeti között található olyan cég, amely profi a munkavédelem- és a munkaegészségügy terén, miután jól ismeri az építőipar érintkezési és kapcsolattartási formáit. A cég szolgáltatásainak közreműködésével – amely a szövetség kérésre külön figyeli az ágazat sajátosságait – az érintett vállalkozások el tudják érni, hogy az egymásra épülő részmunkafolyamatok ne akadjanak meg, a termelés megtorpanásáank veszélye ugyani állandósult – tette hozzá az elnök.

A folyamatos tesztelést az ÉVOSZ stratégiai partnere vállalja, ennek költségeit azonban a munkaadónak kell, hogy fizesse. Koji László szerint mindez eddig sem jelentett gondot az építőiparban, legfeljebb nem olyan mértékben történt meg, ahogyan a szövetség jónak látná.

A szűrések jelenleg ugyanis ad hoc jellegűek,

és csak miután megbetegedést tapasztalnak egy–egy vállalkozásnál, történnek meg. Ezért nagyobb hangsúlyt szeretnének a rizikócsoportok beazonosításában és a megelőzésben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×