eur:
395.59
usd:
364.74
bux:
65548.26
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus - megkezdődött a gazdaság kilábalása

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára közölte: erről tanúskodik, hogy míg áprilisban 169 ezer, addig júniusban 191 ezer fogalkoztatott után érvényesítettek a járványnak legjobban kitett ágazatokra vonatkozó adókedvezményt.

Izer Norbert közölte: a gazdasági kilábalásban jelentős szerepet játszottak a kormány rendkívüli gyorsasággal meghozott gazdaságvédelmi intézkedései. Az adóhivatali adatok alapján ezek közül az egyik legeredményesebb a koronavírus-járványnak kitett ágazatok dolgozóinak munkáját megvédő négyhavi járulékkedvezmény volt.

A globális koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzetnek leginkább kitett ágazatok (például a turizmus, a vendéglátás, a mezőgazdaság) azonnali segítséget kaptak a kormánytól, ennek köszönhetően a munkavállaló bére után csak személyi jövedelemadót, és maximum 7710 forint egészségbiztosítási járulékot kellett fizetnie a vállalkozásnak.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy egy szakmunkás minimálbért kereső munkavállaló esetében mintegy 71 ezer forintról mondott le havonta az államkassza azért, hogy az érintett vállalkozások megőrizhessék a dolgozóik állását - hangsúlyozta az államtitkár. Mint mondta: ezzel a vállalkozásoknak jelentősen olcsóbb lett a foglalkoztatás, és a munkavállalók is jól jártak, hiszen nőtt a nettó jövedelmük.

A benyújtott bevallások adatai alapján több mint 21 milliárd forinttal maradt több a koronavírus-járványnak kitett ágazatok dolgozóinál.

A kisvállalati adó (kiva) hatálya alá tartozó cégeknek is járt a kedvezmény - húzta alá Izer Norbert. A kivás vállalkozásoknál összességében több mint 1,1 milliárd forintot hagyott a négy hónapra szóló adókedvezmény. Az első negyedévhez képest a második negyedévben négyszázzal több (összesen 3143) kivás cég vette igénybe ezt a fajta - a járvány által leginkább sújtott ágazatoknak járó - adóügyi könnyítést.

Az intézkedés tehát szerint elérte célját, hiszen még a járvány negatív gazdasági hatásaival leginkább sújtott ágazatokban is sikerült megőrizni, sőt hónapról hónapra bővíteni a munkahelyeket - jelentette ki az államtitkár.

A gyors és hatékony gazdaságvédelmi intézkedések egyik legnagyobb eredménye, hogy érdemben sikerült csökkenteni az álláskeresők számát, és Magyarország továbbra is az Európai Unió azon tagállamai közé tartozik, ahol az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség - közölte Izer Norbert.

A kormányzati adatok szerint a bértámogatási programok, a gazdaságvédelmi akcióterv által biztosított újfajta hitellehetőségek, képzések, illetve az adókönnyítések összességében több mint egymillió munkavállalón segítettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×