INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

eurócsoport

pascal donohoe

tisztújítás

Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter az eurócsoport új elnöke

Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter az eurócsoport új elnöke

Infostart / MTI

A volt portugál pénzügyminisztert, Mario Centenót váltja az elnöki székben, akinek megbízatása hétfőn jár le.

A közös pénznemet használó tizenkilenc európai uniós tagállam tárcavezetői által megválasztott új elnök legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy a válság utáni helyreállítás mindenki számára egyenlően és tisztességesen történjen. Donohoe az elnökségért folyó versenyben a luxemburgi pénzügyminisztert, Pierre Gramegnát és a spanyol gazdasági minisztert, Nadia Calvinót utasította maga mögé, mivel egyikük sem szerezte meg a megválasztáshoz szükséges tíz titkos szavazatot.

Az ír szakpolitikus kinevezése szakértők szerint mérföldkövet jelent Írország számára, tíz évvel azután, hogy az ország a pénzügyi válság idején euróövezeti mentőcsomagban részesült.

Az eurócsoport az első ülését 1998 júniusában tartotta Luxemburgban. Az eurócsoport első elnöke Jean-Claude Juncker korábbi luxemburgi miniszterelnök, az Európai Bizottság előző elnöke volt. A formáció az euróövezetbe tartozó uniós tagállamok gazdaságpolitikáinak szoros összehangolására összpontosít. Általában havonta egyszer ül össze, rendszerint az európai uniós tagországok gazdasági és pénzügyi miniszterei ülésének előestéjén.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018