eur:
393.71
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Forrás: Pexabay.com

Fontos levelet küld a NAV, sokakat érintő változás a láthatáron

2020. július 1-től összeghatártól függetlenül kötelező az online számlaadat-szolgáltatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, szeptember 30-ig azonban a NAV nem szankcionálja azokat az adózókat, akiknek ez ettől az időponttól válik kötelezővé – mondta az InfoRádiónak az adóhatóság szakfőigazgatója. Sinkáné Csendes Ágnes hozzátette: a NAV egy ingyenesen elérhető online applikációval is segíti az adózókat.

2020. június 30. után kiállított minden olyan számláról online adatot kell szolgáltatni a NAV felé, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak a belföldön teljesített ügyletről bocsát ki, a számla áthárított áfatartalmától függetlenül. Sőt, arról is, ami nem tartalmaz áfát, vagy az áfa összegének megállapításához szükséges százalékértéket – sorolta Sinkáné Csendes Ágnes.

  • A kötelezettség vonatkozik például az alanyi mentes adóalanyokra is – akkor is, ha ők a jövedelemadózásukra a KATA szerinti szabályokat alkalmazzák.
  • A belföldi fordított adózású vagy az adómentes ügyletet bizonylatoló számláról, és
  • a különbözet szerinti szabályozás alapján adózó használtcikk-értékesítésről kiállított számláról is.
  • A magánszemélyekre kibocsátott számlákról még nem kell adatot szolgáltatni, ez 2021. január 1-jétől lesz előírás.

A változással már mintegy 1,2 millióra bővül az online adatszolgáltatásban érintett adóalanyok köre.

Változás a számlázásban is

A változással kapcsolatban az első és legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen a szabályozás lényegével – emelte ki az InfoRádiónak az adóhatóság szakfőigazgatója, ezért

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elektronikus úton tájékoztatja az ügyfeleit

– célcsoportoktól függően, hogy például valaki korábban szolgáltatott-e már adatot, regisztrál-e már a rendszerben, vagy nem, ahogyan az alanyi mentesek is, különféle típusú levelet fognak kapni a legfontosabb tudnivalókról.

Amire külön felhívják a figyelmet – az online számlaadat-szolgáltatás szabályváltozásai mellett –, hogy

a számlázásban is történt egy változás:

július 1-től a számlán a termékbeszerzőnek és a szolgáltatást igénybe vevőnek (belföldi adóalany) adószáma első nyolc számjegyét már fel kell tüntetni, függetlenül az áthárított adó összegétől – emelte ki Sinkáné Csendes Ágnes, hozzátéve, természetesen további kérdések esetén a 1819-es infóvonal hívható.

A NAV ezenfelül segítséget kíván nyújtani a számlázási folyamatban is. A szakember emlékeztetett, 2018. július 1-től, amikor indult az online számlaadat-szolgáltatási rendszer, az adóhatóság biztosít egy ingyenes számlázási programot, ami kifejezetten a kisvállalkozások számára fejlesztettek ki. A rendszer az elmúlt két év során többször is megújult,

legújabb innovációja pedig egy mobilapplikációs lehetőség.

Az ügyfelek ennek segítségével, mind iOS, mind Android mobil operációs rendszeren elérhetik az online számlázási program funkcióit, így gyorsan és egyszerűen, mobiltelefonról is lehet már számlázni, ami kiváló lehetőséget nyújthat mindenki számára, hogy felkészüljön az említett kötelezettségre – emelte ki Sinkáné Csendes Ágnes.

Az adóhatóság

2020. szeptember 30-ig nem szankcionálja

azokat, akik nem tudnak az új adatszolgáltatási kötelezettségnek eleget tenni, azonban azt kérik, mindenféleképpen regisztráljanak a rendszerbe. A NAV pedig minden segítséget meg fog adni, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségnek meg tudjanak felelni – ismételte meg a szakfőigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×