INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

koronavírus

gazdaság

németország

lassulás

A koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi és gazdasági korlátozások megszüntetését követelik tüntetők gyülekeznek a müncheni Theresia-mezőn 2020. május 16-án.

Koronavírus: Németország nem számíthat a gazdaság gyors normalizálódására

Infostart / MTI

A német gazdaság a korlátozások feloldása után még hosszú ideig nem fogja tudni visszanyerni régi erejét a kieli IfW gazdaságkutató intézet elnöke szerint.

"Felül kell vizsgálnunk a krízis előtt készített prognózisainkat" - mondta Gabriel Felbermayr, az IfW (Institut für Weltwirtschaft) elnöke a Spiegel című német lapnak adott interjúban.

"Abból kell kiindulnunk, hogy még a harmadik negyedévben sem számíthatunk a helyzet normalizálódására. Túl mélyre estünk vissza ahhoz" - jelentette ki az IfW elnöke, aki szerint

az aktuális gazdasági mutatók nem támasztják alá a V-alakú visszaesésről, azaz egy mély visszaesést követő meredek fellendülésről felállított elméletet.

A bruttó hazai termékben keletkezett hiánynak csak egyharmada vezethető vissza közvetlenül a járványvédelmi korlátozásokra - mondta. Számos más hátrányos tényező is fellépett emellett, egyebek között a jövővel szemben felmerült aggodalmak formájában.

"A bizalom mélyen megrendült" - mondta Felbermayr. "A felmerült aggályok sokkal tartósabbnak bizonyulnak majd a vírus által jelentett közvetlen veszélynél".

Munkahelyeik elvesztésétől tartva ugyanis a lakosság visszafogja majd fogyasztását,

a vállalatok pedig a vásárlók elmaradása és a külföldi megrendelések csökkenése miatt elvetik beruházási terveiket és költségcsökkentési programokat léptetnek életbe.

A globalizáció és szabadkereskedelem tartós akadályoztatásával Németország a folyamat vesztesévé válhat az IfW elnöke szerint. Az ország exportja csökkenni fog, mert a feldolgozóipari termékeket mindenhol a felvevőpiachoz közelebb, így Németország legfontosabb exportpiacain is, Észak-Amerikában és Ázsiában igyekeznek majd előállítani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások megszüntetését követelő tüntetők a müncheni Theresia-mezőn 2020. május 16-án. MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018