eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Budapest, 2019. április 16.MTI/Mohai Balázs
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Varga Mihály bejelentette, 55 milliárdot várnak a rendkívüli bankadóból

A járványügyi alaphoz egy egyszeri adóval kell hozzájárulniuk a hazai pénzintézeteknek, a három részletben kell fizetniük, először június 10-én. A befizetéseket a következő öt évben jóváírják, azaz előrehozott adófizetésről van szó – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A kormány 633 milliárd forintos járványügyi alapot hozott létre, ez egy felülről nyitott előirányzat, amelyből biztosítja a járvány elleni védekezéshez szükség összeget – mondta csütörtöki tájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter, miután találkozott a Magyar Bankszövetség vezetőivel. Az alap működéséhez a biztonságos hátteret kell most megteremteni, ez Varga Mihály szavai szerint a költségvetés tartalékaiból, a pártok támogatásának ötven százalékából, a multinacionális lánvokat terhelő adókból, valamint a pénzintézetek befizetéseiből áll össze.

Ennek részeként a járványügyi alap javára egyszeri adót vet ki idén a kormány a hitelintézeti szektorra, az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a költségvetésbe befolyó összeg 55 milliárd forint lesz, amelyet három egyenlő részben kell befizetni – jelentette be Varga Mihály.

A kötelezettséget a pénzintézeteknek külön bevallással kell majd teljesíteniük, és három részletben, június 10-ig, szeptember 10-ig, valamint december 10-ig kell befizetniük. A miniszter kiemelte, hogy a bankrendszer a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból ezt az összeget visszakapja, tehát egyszeri előrehozott adóbefizetésről van szó.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar bankrendszer szilárd, működése stabil, 2019 pedig az egyik legsikeresebb éve volt a Magyarországon működő pénzintézeteknek. Ez megfelelő alapot teremt ahhoz, hogy a mostani veszélyhelyzetben a bankszektor is részt vállaljon a rendkívüli terhekből.

Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: az ország pénzügyi vérkeringésének biztosítása mellett gondoskodnak ügyfeleik és több tízezer munkatársuk biztonságáról, fenntartják a hitelezést, és szolidárisak az egész társadalommal. Nemcsak a járványhelyzet és a moratórium terheit viselik a bankok, de ezt az új adót is természetesen befizetik, hamarosan pedig nagy szerep fog hárulni rájuk a gazdaság újraindításában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×