eur:
394.95
usd:
363.48
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Munkatárs Eurót számol egy Régi Posta utcai pénzváltóban, Budapesten. A Magyar Nemzeti Bank mai, hivatalos devizaárfolyama szerint 1 Euro 306,58 forintot, a dollár 234,08 forintot ér.
Nyitókép: MTI/Kollányi Péter

A forint 7 százalékos erősödését várja a Reuters felmérése

Túljutottak a közép-kelet-európai országok devizái a koronavírus-járvány okozta árfolyamgyengülésen, a forint 12 hónap alatt hét százalékkal erősödhet a Reuters hírügynökség devizapiaci kereskedők körében végzett felmérése alapján.

A közép-kelet-európai devizák a koronavírus-járvány közepette értékőrző eszközökbe áthelyezett befektetések miatt hat-nyolc százalékot veszítettek árfolyamukból március folyamán - állapítja meg a Reuters felmérése.

A további árfolyamalkulás kilátásait tekintve a devizapiaci szakértők csak a román lej és a szerb dínár esetében számítanak további gyengülésre, mivel ez a két deviza elkerülte a mély árfolyamveszteséget az elmúlt hetekben. A forint, a cseh korona és a lengyel zloty viszont várakozásaik szerint visszatér az erősödő pályára, csak a néhány héttel ezelőttinél kissé gyengébb szinten.

A forint a héten szerdán érte el árfolyammélypontját az euróval szemben 369 forint feletti jegyzésen. Ehhez képest a pénzpiaci elemzők várakozásai szerint az elkövetkező 12 hónapban 7 százalékkal 340 forintos eurójegyzésig fog erősödni. Ez kissé gyengébb szint az egy hónappal ezelőtt végzett felmérésben jelzett 335 forintnál.

A cseh korona 7,8 százalékkal erősödik majd az elkövetkező tizenkét hónapban, egészen a koronavírus-járvány előtti 25,50 koronás eurójegyzésig. A lengyel zloty pedig 5,8 százalékkal erősödik az elkövetkező egy év alatt 4,35 zloty eurójegyzésig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×