eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A CIG és az Opus megválik az egymásban meglévő részesedésektől

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. (CIG) tőkehelyzetének átalakítása érdekében tárgyalásokat kezdett az Opus Global Nyrt.-vel az egymásban fennálló részesedéseik átrendezéséről - közölték a társaságok a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

A bejelentés előzménye, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. december 21-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelynek egyik napirendi pontja a stratégiai befektetésekről szóló döntés. Emellett az alaptőke módosítása és a saját részvény vásárlására adott közgyűlési felhatalmazás módosítása szerepel még a napirenden.

A közgyűlési előterjesztésről csütörtökön adott tájékoztatás szerint a CIG visszavásárolja az Opus tulajdonában álló 23 466 020 darab részvényét, egyben eladja a tulajdonában lévő 6 844 255 darab Opus-részvényt és az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt.-ben lévő 16 százalékos részesedését. Az Opus-részvények ellenértéke részvényenként minimum a 2019. november

27. napi záró árfolyam mínusz 10 százalék lehet.

Az előterjesztések szerint a CIG a társaság tőkéjének csökkentése érdekében mintegy 23,6 millió darab saját részvény vásárlásához kér közgyűlési felhatalmazást. A részvények ellenértékének biztosításához át kell alakítani a tőkestruktúrát. A CIG egyedi beszámolója alapján rendelkezésre álló tőketartaléka meghaladja a 10 milliárd forintot. A saját részvény vásárlására és az osztalékfizetésre rendelkezésre álló tőke összegét úgy növelné, hogy a jegyzett tőkét megemelik a szabad tőketartalékból, majd a jegyzett tőkét leszállítják az eredménytartalékkal szemben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 8-án helyreállítási terv készítésére kötelezte a nem-élet biztosításokkal foglalkozó CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t (CIG EMABIT), a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. leányvállalatát, hogy biztosítsa a szavatoló tőke megfelelő szintjét. Ezt megelőzően, október 24-én az MNB a vizsgálata lezárásáig, de legfeljebb egy évre felfüggesztette a CIG EMABIT olaszországi, határon átnyúló kezesi és garanciatermékeinek forgalmazását. A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a jegybanki kötelezéssel kapcsolatban korábban hangsúlyozta, hogy az életbiztosító társaság pénzügyi helyzete stabil, tőkemegfelelése 312 százalék, azaz továbbra is több mint háromszorosa a törvény által előírt szintnek. Ügyfeleik biztosítási szerződései, befektetései biztonságban vannak, leányvállalatának szavatoló tőke helyzete azokat semmilyen formában nem érinti.

Korábbi közlés szerint az EMABIT olaszországi teljes kitettsége 504,5 millió euró. Az állomány jelentős részén, 319,2 millió euró összesített szerződéses limit erejéig a leányvállalat vélt viszontbiztosítási szerződéssel rendelkezett, amelyről az idén szeptember végén kiderült, hogy hamisítvány. A szerződés megkötésében részt vevő viszontbiztosítási alkuszok felelősségre vonását az EMABIT megkezdte, a csalás kapcsán feljelentést tett.

A CIG Pannónia csoport korábban közzétett gyorsjelentésében 354 millió forint adózás utáni veszteséget jelentett 2019 első három negyedévéről, de a teljes átfogó jövedelme 463 millió forint nyereséget mutatott. Az adózott eredmény 2018 első három negyedévéhez képest 1,915 milliárd forinttal esett vissza. Az olasz határon átnyúló kezesi biztosítások miatt bekövetkezett veszteségek a csoport eredményét 1,296 milliárd forinttal rontották.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×