eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Magasfeszültségű távvezetékek a naplementében Debrecen közelében 2017. április 24-én. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító tájékoztatása szerint a magyarországi bruttó villamosenergia-fogyasztás 3 százalékkal volt magasabb az idén az első negyedévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A növekedés a tartósan hideg időjárásnak tulajdonítható.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Fontos lépés tett Magyarország az egységes árampiac felé

A HUPX és a MAVIR sikeresen csatlakozott az XBID projekthez

November 19-én a HUPX és a MAVIR sikeresen csatlakozott az XBID-hez, az Egységes Európai Piacösszekapcsolási megoldáshoz. Magyarország a bővítés második hullámában, hat másik országgal közösen integrálódott a piacösszekapcsolásba, a már résztvevő további tizennégy ország mellé. Az összekapcsolás fontos lépést jelent az egységes integrált európai napon belüli villamosenergia-piac felé – áll a Mavir közleményében.

Az integrációs projekt eredményeként november 19-én 21.56 órakor a határkeresztező kereskedési kapacitások megjelentek a képernyőn és a tényleges kereskedés kezdetét vette a HUPX napon belüli piacán. Már a kereskedés első fél órájában 167 kötés született a következő napra 784 MWh mennyiségben. Az elérhető átviteli kapacitások – melyeket a MAVIR, illetve a szomszédos átviteli rendszerirányítók biztosítanak – magasak voltak minden szomszédos ajánlattételi zóna határán, így a HUPX napon belüli piacán leadott ajánlatok hamar ellenoldali ajánlatra találtak más piaci területekről és az összekapcsolt ajánlati könyv telített lett.

A csatlakozási folyamat gördülékenyen, a kereskedést hátráltató különösebb fennakadások nélkül zajlott le mind a HUPX, mind pedig a MAVIR oldalán a két társaság üzemeltetési csoportjainak beszámolói szerint. A felek a csatlakozást együttesen kiemelkedő sikernek értékelik, különösen mivel a kereskedés első fél órájában kereskedett volumen mértéke már közel háromszorosa volt annak az átlagos kereskedési mennyiségnek, amelyet a HUPX napon belüli piacán az XBID csatlakozás előtt realizált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×