eur:
394.74
usd:
363.8
bux:
65490.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Zürich, 2016. június 24.Valutaárfolyamok a Zürichi Értéktőzsde egyik kijelzőjén 2016. június 24-én, a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján. A referendumot a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg. (MTI/EPA/Ennio Leanza)
Nyitókép: Ennio Leanza

Az elemző szerint hamarosan jön a 360 forintos euró

A forint gyengélkedése akár az euró bevezetésének is kedvezhet - mondta az InfoRádióban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

2019 nem a forint éve, folyamatosan gyengül az euróhoz képest. Ennek vesztesei közé tartoznak a bérből és fizetésből élők, melléjük felzárkóznak az importőrök is. A gyengélkedés azonban lehet egy mesterterv része, amely felkészíti a szűkösebb időkre a háztartásokat és a piaci szereplőket, valamint megágyaz az euróbevezetésnek - mondta Horváth István.

A Sberbank treasury vezetője szerint rövidtávon, év végéig visszakúszhat az árfolyam 330 alá, 327 forintos árfolyamot várnak decemberre, két-három éves távlatban azonban a 350-360-as szint lehet a reális. Úgy látja, hogy "van gyengítési hajlam", és a kormányzat nem szeretné, hogy a forint visszaerősödjön, csak arra ügyel, hogy ne legyen túl gyors a gyengülés, mert annak lehetnek negatív mellékhatásai.

A forint idei gyengülése a szakember szerint nem vészes, csak az utóbbi három hétben nagy az esés, éves szinten a havi másfél forintos gyengülés nem okozhat problémát. Ráadásul míg a kisembereknek nem, addig az exportőröknek, mezőgazdaságnak, államadósságnak egyértelműen jó az euródrágulás. Az MNB a gyenge forinttal fenntartaná a versenyképességet és elinflálná az adósságot, a Pénzügyminisztérium viszont kockázatként tekint az árfolyamra, azért is, mert a korábbinál nagyobb kilengéseket produkált a forint az utóbbi időben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×