INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

áfacsalás

adózás

változások

áfa

eu

Nagy horderejű változás a láthatáron, célkeresztben az áfacsalók

Nagy horderejű változás a láthatáron, célkeresztben az áfacsalók

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

A következő években uniós szinten több fontos változás is érintheti a cégek áfafizetési gyakorlatát – közölte a PwC adótanácsadó adó- és jogi tanácsadás igazgatója. Farkas Gábor szerint a gazdálkodó szervezeteknek meg kell kezdeni a felkészülést, mert adminisztrációs terheik nőni fognak.

Az Európai Unió legfrissebb adócsomagjában több olyan, áfát érintő változás szerepel, amelyet egyértelműen az EU szintjéről kezdeményeztek. Ilyen például a közösségen belüli értékesítések dokumentálása, vagy a vevői készletek áfakezelése. Jelenleg újabb szabálymódosító javaslatokat készítenek elő, amelyek elsődleges célja az általános forgalmi adó terén elkövetett csalások visszaszorítása. Az egyik ilyen miatt például megszűnhet a Közösségen belüli áfamentes kereskedelem.

Hazai áfa, változás a számlaadásban

Az Európai Bizottság javaslata alapján 2021-től minden tagállamban megváltoznak a távértékesítésekre vonatkozó áfaszabályok, emelte ki Farkas Gábor, a PwC igazgatója az InfoRádiónak nyilatkozva.

A jelenlegi távértékesítésekre vonatkozó szabályozás értelmében Magyarországról például – egy tagállami szinten egyénileg meghatározott értékhatárig (jellemzően 10 millió forint körüli érték) – magyar áfával történik az értékesítés magánszemélyek részére az EU-n belüli országokba. Ezen összeg fölött pedig a külföldi – például a német – áfát kellett megfizetni, úgy, hogy a cég be is jelentkezett a külföldi adóhatóságnál.

A 2021-től életbe lépő módosítás után viszont - néhány kivételtől eltekintve -

a vevő szerinti tagállamban érvényes áfamérték szerint kell az értékesítőnek felszámítania az általános forgalmi adót,

amit az úgy nevezett OSS rendszeren keresztül kell majd megfizetnie, Magyarországon és majd a magyar adóhatóság fog a külföldi társhatósággal elszámolni, ismertette Farkas Gábor. A cégeknek emiatt érdemes előre informálódniuk, mondjuk arról, hogy hogyan fognak tudni számlát kiállítani, megjeleníteni a külföldi áfát.

Erős lobbi az áfamentesség eltörléséért

Egy egy nagyobb horderejű változás is készülőben van, az áfacsalások elleni küzdelem jegyében, hívta fel a figyelmet a szakember: "2022 év közepétől

megáfázzák az eddigi áfamentes közösségen belüli értékesítéseket is.

Magyarul, ha egy hazai adóalany értékesíteni kívánna egy terméket egy másik uniós cégnek, áfát kellene fölszámítania az értékesítés alkalmával, és nem lehetne alkalmazni azt az áfamentességet, amely jelenleg minden EU-s értékesítés alkalmával adott", magyarázta a PwC adó- és jogi tanácsadás igazgatója.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Fontos áfaváltozások közelegnek - Farkas Gábor
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018