eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Nagy horderejű változás a láthatáron, célkeresztben az áfacsalók

A következő években uniós szinten több fontos változás is érintheti a cégek áfafizetési gyakorlatát – közölte a PwC adótanácsadó adó- és jogi tanácsadás igazgatója. Farkas Gábor szerint a gazdálkodó szervezeteknek meg kell kezdeni a felkészülést, mert adminisztrációs terheik nőni fognak.

Az Európai Unió legfrissebb adócsomagjában több olyan, áfát érintő változás szerepel, amelyet egyértelműen az EU szintjéről kezdeményeztek. Ilyen például a közösségen belüli értékesítések dokumentálása, vagy a vevői készletek áfakezelése. Jelenleg újabb szabálymódosító javaslatokat készítenek elő, amelyek elsődleges célja az általános forgalmi adó terén elkövetett csalások visszaszorítása. Az egyik ilyen miatt például megszűnhet a Közösségen belüli áfamentes kereskedelem.

Hazai áfa, változás a számlaadásban

Az Európai Bizottság javaslata alapján 2021-től minden tagállamban megváltoznak a távértékesítésekre vonatkozó áfaszabályok, emelte ki Farkas Gábor, a PwC igazgatója az InfoRádiónak nyilatkozva.

A jelenlegi távértékesítésekre vonatkozó szabályozás értelmében Magyarországról például – egy tagállami szinten egyénileg meghatározott értékhatárig (jellemzően 10 millió forint körüli érték) – magyar áfával történik az értékesítés magánszemélyek részére az EU-n belüli országokba. Ezen összeg fölött pedig a külföldi – például a német – áfát kellett megfizetni, úgy, hogy a cég be is jelentkezett a külföldi adóhatóságnál.

A 2021-től életbe lépő módosítás után viszont - néhány kivételtől eltekintve -

a vevő szerinti tagállamban érvényes áfamérték szerint kell az értékesítőnek felszámítania az általános forgalmi adót,

amit az úgy nevezett OSS rendszeren keresztül kell majd megfizetnie, Magyarországon és majd a magyar adóhatóság fog a külföldi társhatósággal elszámolni, ismertette Farkas Gábor. A cégeknek emiatt érdemes előre informálódniuk, mondjuk arról, hogy hogyan fognak tudni számlát kiállítani, megjeleníteni a külföldi áfát.

Erős lobbi az áfamentesség eltörléséért

Egy egy nagyobb horderejű változás is készülőben van, az áfacsalások elleni küzdelem jegyében, hívta fel a figyelmet a szakember: "2022 év közepétől

megáfázzák az eddigi áfamentes közösségen belüli értékesítéseket is.

Magyarul, ha egy hazai adóalany értékesíteni kívánna egy terméket egy másik uniós cégnek, áfát kellene fölszámítania az értékesítés alkalmával, és nem lehetne alkalmazni azt az áfamentességet, amely jelenleg minden EU-s értékesítés alkalmával adott", magyarázta a PwC adó- és jogi tanácsadás igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×