eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Megfizethetetlen bírság elé néz az FTC miatt a Facebook

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) adatkezelési hiányosságokon kapta a közösségi netes birodalmat.

Amerikai lapértesülések szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ötmilliárd dolláros büntetést szabott ki a Facebookra adatkezelési hiányosságok és a titoktartási kötelezettség megsértése miatt.

Amennyiben az igazságügyi minisztérium jóváhagyja a hatóság döntését, akkor ez lesz a legnagyobb büntetés, amelyet a szövetségi kormányzat tech-vállalatra kiszabott.

A bizottság tagjai 3:2 arányban hozták meg a döntést. A republikánus tagok valamennyien támogatták, a demokraták pedig ellenezték a büntetést.

Sem az FTC, sem a Facebook nem kívánta kommentálni a büntetésről szóló információkat. Az igazságügyi minisztérium döntésének várható időpontja egyelőre nem ismert.

Az FTC több mint egy évvel ezelőtt kezdett vizsgálódni a Facebook adatkezelésének ügyeiben, miután nyilvánosságra került, hogy

több tízmilliónyi felhasználó adatai a Cambridge Analytica nevű, brit politikai tanácsadó céghez kerültek. Az azóta már megszűnt vállalkozás dolgozott Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampányának is.

A vizsgálat megállapította, hogy a Facebook menedzsmentje megsértette azt a megállapodást, amelyet 2012-ben kötött az FTC-vel, és amelyben a közösségi médium garantálta a korábbinál gondosabb és hatékonyabb adatvédelmet. A vizsgálat során több olyan adatkezelési hiányosságra is fény derült, amely nem szerepel a megállapodásban.

A Facebooknak várhatóan trösztellenes vizsgálattal is szembe kell néznie. A The Wall Street Journal című lap még júniusban úgy értesült, hogy az igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indít a Google és az Apple ellen, míg az FTC a Facebook és az Amazon esetlegesen jogszerűtlen kereskedelmi versenygyakorlatát vizsgálja majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×