eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lefoglalt, 428 millió forint összértékű hamis parfümszállítmány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-Magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságán Miskolcon 2015. július 17-én. A NAV munkatársai az M3-as autópályán egy lengyel kamion ellenőrzésekor találták meg a hamis termékeket.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Hihetetlen mennyiségű hamis étel és ital van forgalomban

Csaknem 200 tonna hamis élelmiszert, ismeretlen eredetű növényvédő szereket és több mint egymillió darab teljesítményfokozót és gyógyszernek minősülő terméket foglaltak le a magyarországi hatóságok. A hazai szervek több nemzetközi razziában is részt vettek.

Közel kétszáz tonna élelmiszer- és kétmillió liternél is több italárut, valamint több mint kétszáz kilogramm ismeretlen eredetű növényvédő szert és egymillió darabnál is több ismeretlen eredetű teljesítményfokozót, illetve gyógyszernek minősülő terméket foglaltak le a hazai hatóságok az OPSON, a Silver Axe és a Viribus idei razziái során - derül ki számtalan hazai hatóság (például a NAV és a Nébih) közösen kiadott közleményéből

A 2018 decembere és 2019 áprilisa között lezajlott VIII. OSPON akció során 78 ország különböző bűnüldöző szerve és élelmiszerszabályozó hatósága, valamint piaci szereplője vett részt. A 18,7 millió darab árucikk lefoglalása mellett 672 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

A több mint 67 ezer rajtaütés során több mint 100 millió euró (közel 32,4 milliárd forint) értékben foglaltak le 16 ezer tonna ismeretlen eredetű, így az egészségre potenciálisan veszélyes élelmiszert és 33 millió liternyi alkohol tartalmú árucikket.

A boltokban, piacokon, reptereken, kikötőkben és különböző ipari létesítményekben többek között átcímkézett lejárati idejű sajtokat és baromfiárukat, italárukban gyógyszerhatóanyagokat és egészségre ártalmas körülmények között tárolt hústermékeket találtak a hatóságok.

Az Europol és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által közösen létrehozott koordinációs központ 2011 óta minden évben az Interpollal közösen vesz részt ebben az akcióban.

Az ellenőrzések során 407 esetben indult további eljárás, amelynek eredményeként több mint 484 millió forint értékben, 183 tonna feletti mennyiségben emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert – húst és húskészítményt, halászati terméket, édesipari-, sütőipari - és vendéglátó ipari terméket –, valamint több mint 2 millió liter italárut (nagyrészt borászati terméket) foglaltak le a szakemberek.

A hatóságok idén 550 tonna illegális és hamis növényvédő szert foglaltak le és három embert vettek őrizetbe. Szakértői becslések szerint

a lefoglalt mennyiség elegendő egy 49 ezer négyzetkilométernyi – vagyis egy Észtország méretű – terület teljes bepermetezésére.

Az akció hazai vonatkozásához kapcsolódik, hogy a NAV és a Nébih együttműködésének köszönhetően 32 esetben indult eljárás, amelyek során több mint 226 kg ismeretlen eredetű növényvédő szert vontak ki a forgalomból: 196 kg esetében ismeretlen eredetű, idegen nyelvű címkével rendelkező, illegális termékeket semmisítettek meg, 30 kg terméket pedig visszafordítottak a határon.

A Viribus fantázianevű akcióban 2018 óta az Europol hívására vesz részt Magyarország. A kezdeményezésben 33 ország (köztük 23 uniós tagállam), az Interpol, továbbá a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) is részt vett, és fő célja az volt, hogy csökkentsék a bizonytalan eredetű és veszélyes doppingszerek, hamis gyógyszerek, étrendkiegészítők, és gyógyhatású anyagok mennyiségét a piacon. Az akció eredményeképpen

3,8 millió doppingszert foglaltak le, 17 szervezett bűnözői csoporttal szemben kezdeményeztek eljárást, kilenc illegális laboratóriumot derítettek fel és zártak be, illetve 24 tonna szteroidnak minősülő alapanyagot foglaltak le.

A razziák során 234 embert vettek őrizetbe és 839 esetben nyitottak bírósági eljárást.

A január közepétől május elejéig tartó művelet eredményeként a magyar hatóságok 972 millió forint értékben több mint egymillió darab ismeretlen eredetű készítményt foglaltak le. Továbbá 21 esetben indult büntetőeljárás, és letartóztattak 24 személyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×