eur:
392.89
usd:
366.8
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Uniós előlegek nélkül egyensúlyban lenne a költségvetés

Uniós források megelőlegezése és az emiatt előállt negatív egyenleg nélkül a központi költségvetés egyensúlyban lenne az első fél év után – közölte a Portfolio elemzője, miután a Pénzügyminisztérium hétfőn tudatta: június végéig mintegy 470 milliárd forint lett az államháztartás hiánya.

Az év egészére továbbra is reális és elérhető a GDP arányában meghatározott 1,8 százalékos hiánycél, miközben az államadósság-mutató is tovább csökken – emelte ki hétfői közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

Az idei első fél évben a központi költségvetés 467,3 milliárd forint hiánnyal zárt, míg az elkülönített állami pénzalapok 61 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 16,3 milliárd forint többletet értek el.

Közölték: az uniós viszonylatban egyik legalacsonyabb kulcs mellett is az év első hat hónapjában személyi jövedelemadóból 105,4 milliárd forinttal, míg a szociális hozzájárulási adóból, illetve a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból összesen 260,1 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év azonos időszakában.

Az általános fogalmi adóból származó bevételek 397,4 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származóak 45,3 milliárd forinttal emelkedtek az első fél évben a tavalyihoz képest.

Rekordszinten a kumulált hiány

Júniusban 213 milliárd forint volt a deficit, ami bár első ránézésre magasnak tűnhet, azonban ez a legalacsonyabb az utóbbi évek 6. havi adatai közt – mondta az InfoRádiónak Csiki Gergely, a Portfolio elemzője. Az első félév kumulált hiánya 390 milliárd forint volt, ami a Portfolio gyűjtése szerint még sosem volt ilyen alacsony – tette hozzá.

Ez az éves hiánycél mindössze 39 százaléka, míg korábban a hiány ilyenkor 100-80 százalék közötti hiány volt tapasztalható.

"Mindig orrnehéz volt a költségvetés, az első pár hónapban alakult ki a költségvetési hiány nagy része, és az év második felében pótolta vissza a büdzsé" - mutatott rá az elemző, hozzátéve: 2016-ban volt hasonló arány, akkor az első félévben 40 százalékos teljesítést láthattunk.

A kedvező foglalkoztatási az adóbevételhez is hozzájárulnak: 105 milliárd forintos többlet látható az SZJA-ból, a járulékokból pedig 260 milliárdos többlet látható, az áfa esetében pedig 400 milliárd forint a többlet az első félévben a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Az uniós források megelőlegzése nélkül egyensúlyban lenne a költségvetés

– hangsúlyozta a szakértő. Az e célú kiadások 710 milliárd forintnál tartanak, míg az uniótól 350 milliárd forint bevétel érkezett ezen a jogcímen. Az EU-források egyenlege tehát most 364 milliárdos mínuszt mutat, de ez sokkal kedvezőbb a tavaly első félévi, közel 1000 milliárdos hiánynál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×