A sajtkészítésben is ott tartunk, olyan minőséget tudunk előállítani, ami minden további nélkül állja a versenyt nemzetközi összehasonlításban, emelte ki Győrffy Balázs az InfoRádiónak nyilatkozva. A kamara elnöke szerint annyi, akár hónapokig tartó munka után, amelyet egy-egy kisebb, manufaktúra jelleggel működő egység áldoz sajtkészítésre, elvárható, hogy a bírálóik is jól felkészült szakemberek legyenek.
A kamara a Magyar Sajtkészítők Egyesülete kezdeményezésre indította a sajtbírálói képzést. "Örömmel álltunk az akció mögé, biztosítottunk hozzá helyszínt, anyagi forrásokat, például két, Franciaországból érkező sajtmester is részt vett az oktatásban.
Nemzetközi szinten is releváns oktatási anyagot kaptak
a részvevők" – ismertette Győrffy Balázs.
A képzést elsősorban az tette szükségessé, hogy a sajtbírálatokon olyan felkészült szakemberek vegyenek részt, akik képesek az objektív értékítéletre, magyarázta a kamara elnöke, hozzátéve: a tanfolyamra
óriási volt a túljelentkezés,
és már a következő etapot tervezik, szervezik.
Győrffy Balázs úgy látja, a magyar fogyasztók egyre nyitottabbak a sajtok irányába, azonban továbbra is túlnyomó részt a trappista jellegűek élveznek előnyt, ami egy torz fogyasztási szokást jelent. Azt feltételezik, hogy ezen, jó eséllyel, tudnak változtatni. Szeretnék emelni az évi hét kilós sajtfogyasztás mértékét is.