eur:
399.12
usd:
366.89
bux:
87872.68
2025. március 16. vasárnap Henrietta
Nyitókép: Pixabay

Kezdődik a nagy fagyirazzia

Az ország több megyéjében keresik fel az adóhivatal ellenőrei a fagylaltárusokat és az utcai zöldségeseket, gyümölcsárusokat, bizonyos helyeken pedig a cukrászdákban is feltűnnek a revizorok.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss ellenőrzési terve szerint ezen a héten a vendéglátóhelyek és a szezonális termékek, termények árusítói vannak a hatóság érdeklődésének középpontjában. Hivatali kíváncsiskodásra elsősorban a fagylaltozók számíthatnak: a hűsítő édességet áruló vállalkozásokat ellenőrzik Budapest egyes részei mellett Baranyában, Zalában, Fejér megyében, Vasban és Tolnában. Több megyében a cukrászdákban is felbukkanhatnak a héten a NAV-osok, míg Fejér megyében a kávézókat üzemeltető vállalkozásoknak is érdemes felkészülniük. Revizorok jelenhetnek meg a Balaton-part Veszprém megyei vendéglátóinál és a helyi strandok kereskedőinél - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A fagyirazzia egyébként bizonyos megyékben már korábban elkezdődött, pontosan úgy, mint a gyümölcsrazzia. A napokban Bács-Kiskun megye, Baranya, Heves és Komárom-Esztergom zöldségeseit, út menti árusait, kitelepült kereskedőit látogatják meg a hatóság emberei, miközben Pest megyében piacvizsgálatot hirdettek, és Szabolcsban is szerepelnek a piacolók az ellenőrizendő kereskedők időszaki adóhivatali listáján.

A hatóság kimutatásából kiderül, hogy a NAV emberei ezúttal is elsősorban azt figyelik, hogy a vállalkozások átadják-e vevőiknek a nyugtát, a számlát, bejelentették-e alkalmazottai­kat és megfelelően használják-e online pénztárgépüket. Adott helyeken szóba kerülhet a készpénzkészlet ellenőrzése és az áruk eredete is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.17. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem professzor emeritusa
Az élelmiszerek tesztelői félre is vezethetik a termékfejlesztést – Így szűrhetők ki a nem megbízható értékelések

Az élelmiszerek tesztelői félre is vezethetik a termékfejlesztést – Így szűrhetők ki a nem megbízható értékelések

Az élelmiszeripar számára kulcsfontosságú, hogy melyik termékfejlesztési iránynak megfelelően változtatják, módosítják az élelmiszereket, hogy a végtermékeket a fogyasztók leginkább preferálják. Egy friss tanulmányunk azt mutatja be, miként mérhető és értékelhető a fogyasztói válaszok konzisztenciája érzékszervi teszteken. Kutatásunkban két különböző skálát használtunk, majd ezeket külön-külön és együttesen is elemeztük. Eredményeinkben rámutatunk, hogy a következetlen, véletlenszerű fogyasztói válaszok befolyásolják a tesztek eredményeit. Az érzékszervi teszt során azok a fogyasztók, akik szélesebb tartományban használják mindkét skálát, azok válaszai következetesebbnek mutatkoztak. Mivel az élelmiszeriparban a termékfejlesztések kulcstényezője a fogyasztói megítélés, ezért lényeges a következetlen, nem megbízható fogyasztói válaszok kiszűrése.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×