eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Wikipedia

Veszélyben a bankkártyák, itt az új megoldás

Csak idő kérdése, hogy mikor szorítja ki végleg a mobiltárcás fizetés a plasztik bankkártyákat.

Ma már elérhető az a technológia, amely szinte teljesen funkciótlanná teszi a bankkártyát, hiszen telefonunkkal is tudunk már érintéssel fizetni. Rengeteg magyar használja már fizetésre a mobiltelefonját, és ez a szám évről évre, dinamikusan nő. Sokan ugyanakkor még nincsenek tisztában vele, hogy a kezükben levő mobiltelefon arra is alkalmas, hogy érintésessel fizessünk vele, akárcsak a paypassos bankkártyáknál - derül ki a Pénzcentrum összeállításából.

Erre ma már majdnem minden terminál alkalmas, az újonnan bevezetett termináloknak pedig mindegyikének képesnek kell lennie olvasni a mobiltárcás fizetést. A mobiltelefonoknak ugyanakkor nem mindegyik modellje alkalmas erre - a készüléknek ugyanis NFC-képesnek kell lennie. A legtöbb ma forgalmazott mobiltelefon alkalmas erre - az operációs rendszernek viszont Androidnak (legalább 4.4-es verzió) kell lennie, jelenleg csak ez képes mobiltárcás fizetésre.

A művelet nagyon egyszerű: a bankunk mobilapplikációjában regisztráljuk a bankkártyánk adatait, ezután pedig már működik is az érintéses fizetés. A bankkártya regisztrációja bankonként eltérő.

5000 forint felett meg kell adni egy kódot, akárcsak a bankkártyás fizetésnél, de gyakorlatilag funkciótlanná válik a plasztikkártya. A MDES rendszerű mobilfizetés biztonságosabb a fizikai bankkártyával végzett fizetésnél, miután a digitalizált kártya adatai soha nem tárolódnak a készüléken és nem is kerülnek átadásra a POS terminál felé.

Nem minden banknál lehet egyelőre mobiltárcával fizetni, az alábbi pénzintézetek teszik ezt lehetővé:

  • Budapest Bank
  • Erste Bank
  • Gránit Bank
  • K&H Bank
  • MKB Bank
  • OTP Bank

A technológia már teljes mértékben adott ahhoz, hogy a bankkártya gyakorlatilag funkcióját veszítse, és mobillal intézzük az érintéses fizetést. Ez egyelőre még nem minden banknál, nem az összes telefonon és csak az erre alkalmas terminálokon lehetséges, de a technológia gyorsan terjed.

Azok a bankok, amelyek lehetővé teszik a mobiltárcás fizetést, szinte kivétel nélkül elképesztő népszerűségnövekedésről számolnak be, rövidtávon azonban nem várják, hogy a plasztikok teljesen eltűnjenek. A következő 10 évben még mindig bizonnyal ugyanúgy üzemelnek majd a bankkártyák, ennek oka azonban nem a technológiában, hanem az ügyfelek szokásaiban keresendő - sokan nem fogják feladni a bankkártyás fizetést, mint ahogy még ma sem tették meg.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×