eur:
369.07
usd:
345.62
bux:
48157.36
2023. június 5. hétfő Fatime
Vásárlók a nagykanizsai Tesco áruházban 2015. március 8-án. Ez az utolsó hétvége, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül nyitva tarthatnak az üzletek. Az Országgyűlés 2014. december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így március 15-től vasárnap már nem lehet dolgoztatni az alkalmazottakat a kereskedelemben, pihenőnap jár nekik. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek azonban kinyithatnak a hét utolsó napján is, ha csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozik benne.
Nyitókép: MTI/Varga György

Tájékoztató aloldalt indított a Nébih a termékvisszahívásokról

Tematikus aloldalt indított honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelyen a visszahívott élelmiszerekről tájékozódhat a lakosság - közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden.

A kormány számára nagyon fontos cél a vásárlói tudatosság növelése - mondta az InfoRádió kérdésére az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Zsigó Róbert hozzátette: a Nébih honlapján található oldalon az elmúlt hat hónap termékvisszahívásai láthatóak, az információkat rendszeresen frissítik.

Az élelmiszerlánc meglehetősen bonyolult és összetett hálózatában fontos, hogy minden szereplő (vállalkozó-hatóság-vásárló) tisztában legyen saját felelősségi körével.

Elengedhetetlen a megfelelő partnerségi viszony kialakítása, melynek legfontosabb eszköze az információ-megosztás, a kommunikáció - hangsúlyozta Zsigó Róbert.

Ha bármelyik szereplő tudomására jut, hogy egy élelmiszerlánc-termék nem felel meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak azt tudatja a lánc többi szereplőjével.

Fontos hangsúlyozni, hogy az önellenőrzésből eredő visszahívás teljesítése a felelős vállalkozói magatartás alapköve.

Az államtitkár kiemelte, hogy a visszahívásokról a Nébih kötelező jelleggel értesítést kap, mivel idén januártól törvény írja elő a vállalkozásoknak, hogy jelentsék az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek az önellenőrzésből eredő termékvisszahívásokat.

Így a vásárlók a Nébih honlapjáról a lehető legrövidebb időn belül tájékozódhatnak.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szerint a magyarok egyre tudatosabbak élelmiszerbiztonsági kérdésekben. Ennek köszönhetően egyre jelentősebb az igény, hogy a különböző termékvisszahívásokról gyorsan és könnyen tájékozódhassanak.

A termékvisszahívás aloldal mellett, várhatóan az év második felében a hivatal ingyenes mobiltelefonos applikációjában, a Nébih Navigátorban is elérhetőek lesznek az adatok, az alkalmazás felhasználói pedig értesítést is kapnak majd az új esetekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

A király üdvözletének nevezte a La Gazzetta dello Sport a vasárnap este elbúcsúzott Zlatan Ibrahimovicnak a szavait: „Itt az ideje, hogy azt mondjam a futballnak: ciao. De nem nektek. Örök életemre milanista maradok. Az új évezred első, majdnem negyedszázadának egyik legkülönlegesebb futballistája tomboló ünneplést kapott a San Siro hetvenezer nézőjétől.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×