INFORÁDIÓ 
2019. december 13. péntek
Luca, Otília

berlin

ingatlan

bérlés

lakásbérlés

befagyasztás

Berlinben egyszerűen befagyasztanák az ingatlanbérleti díjakat

Berlinben egyszerűen befagyasztanák az ingatlanbérleti díjakat

Infostart

Tíz év alatt 100 százalékkal drágult a lakásbérlés Németország fővárosában, ami különösen is nagy gond lehet a politikusoknak azt nézve, hogy a városlakók 85 százaléka nem tulajdonos, hanem bérlő.

Hogy megakadályozzák a megélhetési költségek lehetetlen szintre emelkedését, ingatlanbérleti díjplafont és befagyasztást terveznek Berlinben - írja a BBC hírportálja. A német fővárost korábbi polgármestere a "szegény, de szexi" jelzőpárossal illette, azonban a munkaerő-piaci boom és a beáramló rengeteg diák teljesen megváltoztatta Berlin ingatlanhelyzetét, ami így már mindennek nevezhető, csak "szegénynek" nem.

Az Immowelt ingatlanszakportál szerint

a berlini bérleti díjak az elmúlt tíz évben 100 százalékos növekedést mutattak, négyzetméterenként 5,6 euróról 11,4 euróra,

és bár összegszerűen még így is olcsóbb a bérlés, mint Münchenben vagy Frankfurtban - egy egyhálószobás lakásért havi 1000 euró körüli összeget kell fizetni -,

a drágulás sehol az országban nem volt ekkora.

Erre a tendenciára javasolják most helyi politikusok a bérleti díjak ötéves befagyasztását, miután egy ügyvéd annak a véleményének adott hangot: tartományi szinten lehet bérletidíj-szabályokat alkotni.

Szakemberek rámutatnak, hogy a Berlinbe költözés sokkal gyorsabb ütemű, mint ahogy az új lakóingatlanokat meg tudják építeni, a jelenlegi tendencia szerint

a 3,7 milliós lakosságszám 2025-re ráadásul 4 millióra nő úgy, hogy a városlakók 85 százaléka nem tulajdonosa, csak bérlője a lakásának.

A bérlési költségek elszabadulása ellen egyébként civilek már petíciót is szerkesztettek, a helyi politikusok pedig attól tarthatnak, ha nem tesznek valamit, "forradalmi helyzet alakul ki". Berlin mellett Hamburgban is felmerült már a probléma - olvasható a BBC oldalán.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018