eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A SPAR nemzetközi élelmiszer-üzletlánc emblémája Taksonyban a Szent István téri  üzlet homlokzatán. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Bonyolult matek: éles bérvita alakult ki a Sparnál

A dolgozókat képviselő szakszervezet szerint alacsonyabb bázisról indulva számítják ki a targoncások pótlékait, a Spar a 367 ezer forintos átlagos bruttóra mutogat, és azt hangsúlyozza, minden törvényes.

Vannak bizonyos targoncás munkakörök, amik a szakmunkás bérminimum megfizetése körébe tartoznak; több munkavállaló megkereste ennek kapcsán Bubenkó Csabát, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökét, aki az InfoRádióban a munkaszerződések áttekintése után elmondta, a legmagasabb szervhez fordultak a Pénzügyminisztériumnál.

"Ők azok, akik illetékesek annak megállapítására, hogy adott területen milyen összeget kell megfizetni. Itt arra gondolok, hogy kell-e minimálbér vagy szakmunkás bérminimum az adott munkakörre.

A targoncások esetében azt a választ kaptuk, hogy ezekben a munkakörökben szakmunkás bérminimum kötelező. Ezeket nem fizették meg.

A jogszabály szerint 3 évre visszamenőleg lehet követelni. Felszólító levél is ment a munkáltatónak" - adott helyzetjelentést Bubenkó Csaba.

A Spar álláspontja - mint elmondta - a tájékoztatás után az volt, hogy többet fizettek a dolgozóknak, mint a szakmunkás bérminimum, amit Bubenkóék sem vitattak, csakhogy az alapbér, ami munkaszerződésben szerepel, az nem a szakmunkás bérminimumnak megfelelő volt.

"Tudni kell azt, hogy az alapbérből történnek a különböző számítások; ha valakinek van túlórája, műszakpótlékos munkaideje, akkor

nem mindegy, hogy 150 ezer vagy 180 ezer forintos alapbérből számoljuk a pótlékot.

Ha pedig elmegy valaki szabadságra, akkor nem mindegy, hogy a szabadságon töltött idő melyik összegből van kiszámítva. ha pedig valaki táppénzre kerül, akkor sem mindegy, mi a bázis" - részletezte Bubenkó Csaba, aki szerint

a munkavállaló bele van hajszolva egy olyan tempóba, amit folyamatosan fenn kell tartania,

és akár betegen is bemegy dolgozni, hogy nehogy kevesebb legyen a fizetése 50-60-80 ezer forinttal.

A Spar Magyarország a jogszabályi követelményeknek megfelelően foglalkoztatja targoncás munkakörben alkalmazottait, és jóval a minimálbér és a garantált bérminimum felett fizeti ki ezeket a dolgozóit - mondta az InfoRádiónak Maczelka Márk, a cég kommunikációs vezetője.

"A Spar Magyarország targoncavezető munkakörben foglalkoztatott munkavállalói részére az időbér s a teljesítménybér kombinációjaként messze a bérminimum felett fizetett és fizet jelenleg is.

A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások nélkül havonta átlagosan bruttó 367 ezer forintot kerestek.

Jelenlegi gyakorlatunk jogszerű, azon nem kívánunk változtatni, vállalatunk jogszabályi kötelezettségének mindig eleget tett" - fogalmazot Marczelka Márk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×