eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin
Egy férfi játszik a Rubik-kockával Nyíregyházán 2016. szeptember 20-án. A háromdimenziós logikai játék eredeti neve bűvös kocka, amit 1974-ben talált fel ifjabb Rubik Ernő.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Végleges a döntés a Rubik-kockáról

Végleges a döntés: bárki gyárthat Rubik-kockát.

Idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának korábbi döntését, tehát jogerős, hogy a feltaláló Rubik Ernő cégének nem állhat fenn védjegyoltalma a Rubik-kocka formája felett.

Egy évvel ezelőtt a korábbi nemzetközi döntésekkel összhangban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kimondta: törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet - írja a Portfolio.

Ezt a döntést 2018-ban a Fővárosi Törvényszék megerősítette, és most idén januárban a Fővárosi Ítélőtábla is jóváhagyta. Ez pedig azt jelenti, hogy

bárki gyárthat és forgalmazhat Rubik-kockát.

Az ítélőtábla érvelésének lényeges eleme, hogy ha fennmaradna az oltalom, akkor az azt eredményezné, hogy a kocka formájú kirakós játékok terén az érintett műszaki hatás kiváltására alkalmas termékekre a kérelmező mindenkivel szemben monopóliumot nyerne, és az oltalom folyamatos megújítása esetén időkorlát nélkül felléphetne minden a védjegyhez hasonlatos kocka formájú logikai fejtörő terméket gyártó versenytársával szemben, függetlenül attól, hogy a megoldást védő szabadalmi oltalom már elenyészett. Ez pedig ellentétben állna a védjegyoltalom lényegével, céljával és természetével.

2016 novemberében az Európai Unió Bírósága a főtanácsnoki indítvánnyal egyetértve hatályon kívül helyezte a Rubik-kocka formáját ábrázoló EU-védjegy törlését megtagadó határozatot.

Majd 2017 nyarán az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala is hasonló szellemben döntött: az EU védjegyet sok év után végül törölték.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×