eur:
394.94
usd:
363.16
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Egyre többet tesz félre az egyre szűkebb magyar elit

463 milliárd forinttal nőtt tavaly kilenc hónap alatt a legvagyonosabb magyarok, a privátbanki ügyfelek megtakarítása.

A Blochamps Capital friss elemzése szerint 2017 év végén a privátbanki vagyon még 4141 milliárd forint volt, ez 2018 szeptember végére 4604 milliárdra hízott. A privátbanki ügyfelek száma az elmúlt években nem nőtt számottevő mértékben. 2015 végén még több mint 48 ezer kliens tartozott ebbe a körbe, tavaly szeptember végén már kevesebb mint 43 ezer. Magyarországon viszonylag könnyű bekerülni a privátbanki ügyfelek közé, a belépési limitek ugyanis nemzetközi összevetésben alacsonyak. 20 millió forinttól már elérhető privátbankinak nevezett szolgáltatás, 50-70 millió környékétől pedig már választani is lehet a privátbanki szolgáltatók között - írja a Napi.hu.

A felső tíz százalékba már háztartásonként évi 5-6 millió forintos jövedelemmel be lehet kerülni, a gazdasági elitbe való bejutáshoz viszont már évi 15 millió forint körüli jövedelem kellene. A valódi elitet Magyarországon csupán 1000-1500 ember alkotja, ők évente legalább 300 milliót tesznek félre - állapítja meg a Blochamps.

A jövőben a felső 50 ezres réteg még tovább gazdagodhat. 2020-ig a Blochamps várakozásai szerint évente 12-15 százalékkal növekedhet a leggazdagabbak összesített vagyona, vagyis már az idén ötezer milliárd forint fölé emelkedhet a megtakarításuk.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×