eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kilátás a Kossuth Lajos tér irányába az Országház kupolája felől 2018. január 24-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gyorsan elköltött még idén 72 milliárdot a kormány

A Portfolio összesítése szerint 150 kisebb-nagyobb fejlesztési célra ment el a GDP 0,2%-át kitevő támogatás, amelyről szinte a - példátlan módon vasárnap megjelent Magyar Közlöny alapján ír a gazdasági portál.

Jellemzően néhány tíz-, illetve százmilliós összegű támogatásokról van szó zömében sport-, illetve egyházi célokra, de van közöttük jó pár olyan projekt is, amelyekre egyenként is több milliárd forintot szánt a kormány - írja a december 23-án kiadott Magyar Közlönyben megjelent három kormányhatározatról a Portfolio. A portál megjegyzi azt is, hogy miután a 2,4%-os célhoz képest úgy tűnik, alacsonyabb lesz a deficit, nagyobb a kormány mozgástere.

A három kormányhatározat:

  1. "Az egyes feladatok forrásszükségletének biztosításáról" című határozat mintegy 18,5 milliárd forintnyi támogatás különböző szervezeteknek történő egyösszegű kifizetését tartalmazza december 28-i határidővel. A kedvezményezettek között szerepel a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számos különféle projektje is, közel 700 millió forinttal. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség is kapott félmilliárdot, ahogy számos egyéb sportszövetség is. A 73 tételből álló listán a legnagyobb támogatást (3,3 milliárdot) a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. neve mellett szerepel. A Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány 1,7 milliárdot, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia 1,5 milliárdot, a Budafoki Munkás Testedző Egyesület bő 1,4 milliárdot kapott.
  2. A "Határon túli célú költségvetési támogatások biztosításáról" című kormányhatározat a miniszterelnök általános helyettese számára azonnali feladatként írja elő, hogy az összesen megjelölt 32,8 milliárd forintnyi támogatást támogatási előlegként fizesse ki az érintett szervezetek számára a Bethlen Gábor Alap bevonásával. A listán számos határon túli kulturális és társadalmi szervezet szerepel, az egyik legnagyobb kedvezményezett a Sapientia Alapítvány, amely 7,6 milliárd forintot kap, de számos futballklub is kapott több százmilliós, illetve milliárdos támogatást.
  3. Az "Egyházi célú támogatások biztosításáról" című kormányhatározatban szintén a miniszterelnök általános helyettese kapta azonnali határidővel a feladatot, hogy a megjelölt egyházi szervezetek számára egy összegben juttassa el a támogatási előleget a magyar költségvetés terhére. Ezek a támogatások együttesen a Portfolio szerint mintegy 21 milliárd forintot tesznek ki, és a legnagyobb, 5,9 milliárd forintos tétel rajta a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja, amelyre a pénzt az Egri Főegyházmegye kapja. Mellette számos másik főegyházmegye is kap erre a célra támogatást, illetve számos más felekezet is egyéb célokra.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×