eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Aki jó helyzetből indítaná nyugdíjas éveit, ennyit kell félretennie

A magyarok 85 százaléka szeretné jó anyagi helyzetben elindítani gyermekét - derült ki az OTP Öngondoskodási Index idei adataiból. Nyitrai Győző, a bank megtakarítási főosztályának vezetője az InfoRádiónak azt mondta, a szülőknek mégis alig ötöde takarít meg ebből a célból.

Bár takarékoskodnak a magyarok, a 18 és 70 év közöttiek egyre többen érzik úgy, hogy otthon szeretnének megtakarítani. Az ezelőtti évben 31 százaléknyian tettek így, idén a nyilatkozók 41 százaléka vallott erről - derül ki az OTP Öngondoskodási Index idei adataiból.

"Rengetek kamatról lemondanak az ügyfelek, még ebben az alacsony kamatkörnyezetben is"

- mutatott rá az egyik tanulságra Nyitrai Győző az InfoRádiónak. Az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója hozzátette, alapvetően rövid, egy-másfél éves távlatokban gondolkodik az emberek háromnegyede, ugyanakkor szép lassan növekszik azok aránya, akik hosszabb távú biztonságot szeretnének elérni.

Nyitrai Győző elmondta azt is, hogy

az emberek körülbelül 10 évvel a nyugdíj előtt gondolnak először nyugdíjcélú megtakarításra.

"Általában 10-11 millió forintot szeretnének nyugdíjas éveik kezdetére összegyűjteni, ehhez azonban ennyi idő alatt havi 70 ezer forintot kell félretenni, ami a kamatlehetőségekkel élve akár 90 ezer forintnyi összeg is lehetne.

"Aki a munkába álláskor elkezdi a megtakarítást, havonta 10 ezer forinttal ugyanide érhet"

- tette hozzá a szakember.

Az emberek három célból spórolnak: gyermekeik javára (85 százalék), lakásra és autóra.

A tartalékképzés javarészt plusz munkából és a saját szükségletek visszavágásából történik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×