INFORÁDIÓ 
2019. december 15. vasárnap
Valér

ősz

meleg

melegrekord

gázfogyasztás

földgáz

fűtés

spórolás

Komoly megtakarítást jelentett a háztartásoknak az enyhe időjárás

Komoly megtakarítást jelentett a háztartásoknak az enyhe időjárás

Infostart

A szokatlanul meleg őszi idő jelentős károkat okozhat például a mezőgazdaságban, ám a háztartások számára pozitív hatása is van.

Az elmúlt öt év átlagánál valamivel alacsonyabban alakult eddig az idei őszi földgázfogyasztás Magyarországon, míg azonban szeptemberben a felhasználás többnyire átlag felett alakult, addig októberben és november elején a nyárias időjárás hatására jelentősen elmaradt attól. November elején volt olyan nap, amikor a fogyasztás kevesebb mint fele volt a korábbi évek átlagának. Mindez jelentősen mérsékelheti a gázszámlák értékét is - írta a Portfolio.

Az átlagos értékektől egy-egy időszakban jelentősen eltértünk idén.

Október 2-án volt az idei ősz során az átlagot leginkább meghaladó gázfogyasztási nap Magyarországon: a hazai felhasználás ezen a napon közel 28 millió köbméter volt, ami több mint 10 millió köbméterrel, közel 60 százalékkal nagyobb a 2014-2017-es átlagnál, és közel kétszerese a 2016 október 2-án mért 14,32 millió köbméteres fogyasztásnak.

Október utolsó, november első napjaiban (a melegrekordok idején) volt az átlagtól lefelé a legnagyobb eltérés, rendszeresen 10 millió köbméter felett alakult a fogyasztás. Október első hete után szinte minden nap jelentősen az átlag alatt maradt az országos gázfogyasztás, két nap kivételével (az egész októberi hónapban mindössze hét ilyen nap akadt). Ez azt jelenti, hogy

bő egy hétig legalább 50 százalékkal kevesebb gázt égetett el az ország, mint a 2014-2017-es évek hasonló időszakában.

Ebben az időszakban regisztrálta a MEKH az idei őszön az átlaghoz képest legalacsonyabb napi gázfogyasztási adatot is: november 3-án 18,571 millió köbméterrel kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint a megelőző években átlagosan. Az ezen a napon felhasznált 17,161 millió köbméter kevesebb mint a fele a megelőző időszak átlagának, és nagyjából a korábbi évek szeptember végi fogyasztásának felel meg.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018