INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

brexit

eu

vám

Milyen hatással lesz az utazásra a brexit?

Milyen hatással lesz az utazásra a brexit?

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Teljesen új helyzetet hozhat a vámkezelésben az, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból – mondta az InfoRádiónak az RSM vámüzletágának vezetője. Falcsik István emlékeztetett arra, hogy az eredeti tervek szerint év végéig le kell zárni a kilépésről szóló tárgyalásokat, a brexit hatásaival pedig az állampolgárok és a gazdálkodó szervezetek körülbelül két éves átmeneti időszak után szembesülhetnek.

Amíg uniós tagállam, addig szinte észrevétlenül lehet átlépni Nagy-Britannia határát, még a gazdálkodó szerveknek – áruforgalom lebonyolításakor – sem okoz ez nehézséget – hívta fel a figyelmet a Falcsik István.

Adó- és vámjogszabályok is megkülönböztetik az úgynevezett harmadik – tehát nem EU-s – országból és az uniós tagállamokból érkező árukat – tette hozzá. A vámunión belül mindenki egyenjogú, és minden országban ugyanazt a vámkódexet alkalmazzák.

Ha a legrosszabb brexit-forgatókönyvet vesszük alapul, vagyis nem lesz megegyezés, átutazáskor meg kell állni a határnál, a légi közlekedésben pedig nem használható az uniós folyosó. De bizonyos bejelentési kötelezettségei is lennének a beutazóknak, illetve a határöröknek joguk lesz megállítani az utasokat - fejtette ki a szakértő.

Ebben az esetben tehát olyan lenne, mintha bármely más harmadik országba kívánnánk belépni

– mondta az RSM vámüzletágának vezetője, aki szerint két éves időszakot követően alkalmazhatják majd teljes körűen az újonnan kialakult szabályokat. Ha csúszik a tárgyalás, akkor ez tovább várathat magára – tette hozzá.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Milyen hatással lesz az utazásra a brexit?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018