A tapasztalatok idén is azt mutatják, hogy a Közép-Ázsiából származó fajták kevésbé károsodtak a kései kemény fagyokban. Ezért szülőfajtaként bevonják azokat a nemesítési programba – írta a baon.hu a Gyümölcskutató Intézet hagyományos ceglédi kajszi-fajtabemutatóján elhangzottak alapján.
A kajszi fagytűrésre nemesítése – a betegségekkel szembeni rezisztencia, ízletesség és más fontos tulajdonságokkal együtt – régóta szerepel a Gyümölcskutató Intézet ceglédi állomásának nemesítési programjában is. A szakemberek többnyire elérték a kitűzött célt.
A hazánkban termesztett kajszibarackfajták negyven százalékát az intézet munkatársai nemesítették,
jelentős részben a homokhátsági klímát figyelembe véve.
A kajszik gyilkos "gutaütése"
A rendezvényen elhangzott az is, hogy nagyon nehéz a növényvédelmet hatékonyan megszervezni, mert a felvásárlók szigorú követelményeket támasztanak a vegyszerezéssel szemben, ezért a felhasználható növényvédő szerek mennyisége jelentősen korlátozott.
A kajszifák hirtelen elhalása már több mint százéves probléma, de
még ma sem tudja senki, hogyan alakul ki ez a termesztők által gutaütésnek nevezett összetett betegség.