eur:
394.12
usd:
365.74
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Már a piacokon a friss, magyar, aromás szőlő

A tartós meleg miatt idén két-három héttel hamarabb érik itthon a csemegeszőlő, így a piacokon és üzletekben már nagy mennyiségben megtalálható a hazai gyümölcs - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti tagozatának elnöke.

Idén nyáron már sok gyümölcs kapcsán beszámoltunk arról, hogy a szokásosnál korábban érnek, így van ez a szőlővel is, két héttel korábban jött: július 20-25 körül már szedték a Csabagyöngyét és az Irsai Olivért is.

Az időjárás jót tett a korai érésnek, így már a csemegeszőlőt is javában szedik

- mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti tagozatának elnöke.

Mártonffy Béla kifejtette azt is, hogy csemegeszőlőt a rendszerváltás előtt elég nagy területen termesztették, mintegy hétezer hektáron 60 ezer tonna körüli termés volt. Mostanra a csemegeszőlő visszaszorult ezer hektárra, hozzávetőlegesen 15 ezer tonnát szüretelnek, és már modernebbek is a szőlőfajták. A kertészeti tagozat elnöke szerint óriási lehetőség van a csemegeszőlőben.

"Kiváló ízű, nagyon aromás, bőségesen lehet kapni, bár tudjuk, hogy a legnagyobb mennyiséget a saszlából szokták vásárolni fogyasztásra"

- tette hozzá.

A hazai és import szőlő

Most 50-50 százalék a hazai és az import szőlő aránya az árusítóhelyeken. A hazai termés október végéig elérhető, utána a déli országokból jön az import, majd karácsony körül megjelenik a dél-afrikai, dél-amerikai szőlő, ami tavaszig kitart, addig amíg megjön a magyar termés - emelte ki Mártonffy Béla.

A szakember szerint

a szőlő fogyasztói árát az import nagyban befolyásolja, később annak hatására meg is emelkedhetnek az árak, de még így is megéri magyar szőlőt vásárolni.

"300-400 forint körül van a magyar szőlő idei fogyasztói ára, ami növekedhet, de a mostani magyar csemegeszőlő aromájában sokkal jobb és kedvezőbb, mint a déli termesztésű, ami nagyon édes, de a sav+cukor arány teljesen más, mint amit mi megszoktunk" - értékelte az idei termést NAK kertészeti tagozatának elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×