eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Kiderült, lesz-e elég alma, körte és szőlő idén

Idén akár több mint 35 ezer tonna körtetermés is lehet Magyarországon, almából 700-750 ezer tonna várható, míg szőlőből 450 ezer tonnát prognosztizálnak. Mutatjuk a nagy terméskörképet.

Idén akár több mint 35 ezer tonna körtetermés is lehet Magyarországon – mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Tervtanács alelnöke. Apáti Ferenc hozzátette: a körteültetvények területe az utóbbi 10-15 évben a melegedő klíma és a csapadékhiány miatt jelentősen, mintegy harmadával visszaesett. A magyarországi termőtájak nagy része nem kifejezetten alkalmas körtetermesztésre.

Az idei évben elfogadható mennyiségű körtetermés lesz, ami elsősorban az időjárási körülményeknek köszönhető, viszont

a körte a melegre és a csapadékhiányra érzékenyen reagál, ami minőségi romlást és terméskiesést eredményezhet a következő hetekben

- tette hozzá az alelnök.

A körtetermés 30-35 ezer tonna lehet idén. Ez nem számít rekordnak - a legjobb évben 40-50 ezer tonnát szüreteltek -, de elfogadható mennyiség - vélekedett Apáti Ferenc.

Az Európai Unióban 12,5-13 millió, míg Magyarországon 700-750 ezer tonna almatermés várható idén - mondta a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Tervtanács alelnöke az InfoRádiónak.

"Idén a tavaszi fagykárok elkerülték egész Európát, ennek tulajdonítható a jó termés. A meleg és aszályos időjárás azonban szinte egész Európában jelentős probléma, és bár a mennyiségre döntő hatással nem lesz, a minőségre kihathat valamilyen módon" - tette hozzá Apáti Ferenc.

Véleménye szerint

ez az év nem lesz olyan almahiányos időszak mint tavaly, idén minden bizonnyal olcsóbb lesz ez a gyümölcs a 2017-esnél.

Az idén a tavalyival azonos mennyiségű, 450 ezer tonna szőlőtermés várható, a minőség kiváló, így a borászatban kiváló évjárat lehet - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az M1-en. A termést még befolyásolhatja az időjárás: kérdés, hogy az elkövetkező hetek mennyire lesznek szárazak, és hogy az ősz mennyire lesz csapadékos.

"A nyári aszály a nagy versenytársainkat is érinti. Európában az elmúlt öt év átalgánál alacsonyabb szőlőmennyiségre számítunk, és várakozásunk szerint ennek a magyar szőlőfelvásárlási árakban tükröződnie kell. Tavaly ugyanis egész Dél-Európában szőlő- és borhiány volt, 30-40 százalékkal nőtt a tömegbor ára. A mostani kisebb termésmennyiséggel együtt ez magasabb felvásárlási árat kell hogy biztosítson idén a gazdálkodóknak" - mondta Feldman Zsolt.

Ha például augusztusban a napi magas hőmérséklet mellett hidegek lesznek az éjszakák, és a szőlő savtartalma optimális marad, akkor minőség szempontjából kiváló év lehet a 2018-as

- tette hozzá a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×