eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Itt a jövő, QR-kóddal fizethetünk majd a kisboltokban

A legtöbb kisboltban hiába van terminál, bizonyos összeghatár alatt mégsem lehet bankkártyával fizetni.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára helyesnek tartja azt a kormányzati szándékot, hogy minél nagyobb arányú legyen a bankkártyás fizetés, mert ez gyorsabb, olcsóbb és kényelmesebb. Vámos György ugyanakkor kiemelte: ez nem minden esetben van így.

Elfogadóhelyi jutalék

Az elfogadóhelyi jutalék miatt ugyanis a kisvállalkozásoknak néha nem éri meg, ha a vevő bankkártyával fizet.

"A bankok ugyanis elfogadóhelyi jutalékot számolnak fel, tehát ha egy vásárló bankkártyával fizet egy szolgáltatóhelyen, akkor ő a bankkal áll közvetlenül kapcsolatban fizetéskor, és a bank majd átutalja a kereskedőnek az áru ellenértékét, ezért a szolgáltatásért pedig valamilyen díjat számol fel. Ennek a díjnak a nagysága a vállalkozás forgalmától függ és

minél kisebb egy vállalkozás százalékos mértékét tekintve, annál nagyobb ez a díj"

- mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György hozzátette: a kiskereskedők a banktól a pénzt nem azonnal, hanem később kapják meg. Ez megállapodás függő.

Az elektronikus fizetés mindig olcsóbb

Az InfoRádió az ügyben megkereste a Magyar Nemzeti Bankot is. Az intézmény ügyvezető igazgatója azt mondta: erre sem szabályozás, sem pedig szankció sincs. Bartha Lajos megjegyezte:

nem ajánlott és nem is logikus, ha a kereskedők kis összegű fizetéseknél nem biztosítják a bankkártyás fizetést, miközben rendelkeznek terminállal.

A kereskedők az elfogadó bankoknak fizetett díjakat általában értékarányosan fizetik, tehát nincsenek úgynevezett minimum fix díjak, ilyen szempontból mindegy a kereskedőknek, hogy egy 100 forintos tranzakció másfél százalékát fizeti ki jutalékként, vagy egy 1000 forintos tranzakcióét. Az elektronikus fizetés mindig olcsóbb - tette hozzá.

Sok múlik a bankokon

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a helyzet javulásához a kormány támogatására is szükség van.

"A Nemzetgazdasági és Pénzügyminisztérium indított

egy támogatási programot, ahol az elfogadóhelyi jutalékot egy százalékban korlátozták. Ez egy helyes lépés volt, nőtt is az elfogadóhelyek száma,

ugyanakkor felül kellene vizsgálni, vajon javíthatók-e a vállalkozási, pénzügyi körülmények abban, hogy az elfogadóhelyi jutalék minél kisebb legyen egy kisbolt számára is, és ha majd gyorsulni fognak az átutalások - az MNB már az azonnali átutalás rendszerén dolgozik - akkor ez is segítséget jelenthet. A bankoknak úgy kell szabályozniuk saját tevékenységüket, hogy bankkártyás fizetésnél minél előbb megkapja a vállalkozás a pénzét" - mondta Vámos György.

Azonnali átutalási rendszer kialakítása

2019. július elsején vezetik be az azonnali fizetés rendszerét. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint ez jelenti majd a megoldást.

"Ezzel megteremtődik egy olyan infrastruktúra, amelynek eredményeképpen a jövőben ezeket a kis összegű tranzakciókat a kereskedők nagyon olcsón, akár ingyen meg tudják kapni az ügyfelektől, a fogyasztóknak pedig rendelkezésre fog állni a bankkártyán és a készpénzen kívül egy harmadik megoldás:

egy mobil fizetési megoldás, ami átutaláson alapszik, amivel ezt el tudják juttatni a kereskedőnek.

A jövőben, ha mondjuk kiragasztja a mobilszámát a pénztárgépre, vagy kitesz egy QR kódot, akkor a vevő a mobilalkalmazásában vagy

lefényképezi a QR kódot, vagy beírja a mobilszámot és arra át tudja utalni a vételárat a kereskedőnek, és mivel átutalás lesz, így ingyenes lesz a kereskedőnek"

- mondta Bartha Lajos. Hozzáfűzte azt is: jelenleg a fogyasztók megfelelő tájékoztatása is a kereskedők korrektségén múlik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×