INFORÁDIÓ
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit

számítógép

jégkármérséklő rendszer

országos meteorológiai szolgálat

Szuperszámítógép segíti a jégkármérséklő-rendszert

Szuperszámítógép segíti a jégkármérséklő-rendszert

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Több mint 700 millió forintos támogatással új szuperszámítógépet adtak át az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. A berendezés a május elsejétől üzemelő országos jégkármérséklő rendszer működéséhez is szolgáltat majd adatokat.

A projektet száz százalékban, tehát 709 millió forinttal támogatta a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program. A projekt része a számítógép beszerzése, az adatok migrációja, és az ehhez szükséges további eszközök beszerzése - mondta az InfoRádiónak az Innovációs és Technológia Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára.

Korszerűbb rendszer

Az OMSZ-nél a legutóbbi számítógépbeszerzés 2010-ben volt, így már szükség volt egy korszerűbb, kidolgozottabb feltételrendszerű számítógépre - tette hozzá Weingartner Balázs. Mint mondta, az új gépezet maximálisan megfelel a mai igényeknek és európai szinten is egyedülálló, amely

az elkövetkező évtizedben is tényszerű válaszokat és megoldásokat tud javasolni, és előkészíti azokat a reakciókat, amiket az éghajlatváltozási kihívások miatt adnia kell majd Magyarországnak.

Az államtitkár szerint egy igen komplex beruházásról, és egy, a mindennapi időjárásjelentéshez kapcsolódó háttértárról van szó.

"A számítógép az OMSZ minden munkafolyamatához hozzá tud majd járulni, hiszen az informatikai felkészültség és fejlettség gyorsítja a modellezést, legyen szó éghajlatváltozási helyzetről, vagy időjárás-előrejelzésről" - összegezte Weingartner Balázs.

Ötször gyorsabb, mint a korábbi számítógép

A mostaninál pontosabban és gyorsabban fogja adatokkal ellátni az Országos Meteorológiai Szolgálat az országos jégkármérséklési rendszert üzemeltető gazdákat is. A levegőbe ezüstjodidot jutattó talajgenerátorokat a Nemzeti Agárgazdasági Kamara működteti a meteorológusok által küldött adatot alapján. Az OMSZ új szuperszámítógépéről Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmonta: az új eszköz számítási teljesítménye több mint ötszöröse a korábban használt gépnek.

Reményeik szerint minőségi javulást is fog eredményezni az új gép, mert sokkal több előrejelzési információ áll majd rendelkezdésre.

A jégkár-mérséklő rendszert üzemeltetők számára az OMSZ jégeső-valószínűségi előrejelzéseket biztosítanak, ezek a jelzések is pontosabbak lehetnek majd a jövőben.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Új számítógép segíti a jégkármérséklő-rendszert
 
Jégeső-valószínűségi előrejelzések
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018