eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Gábor vezérigazgató beszél a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésén a fővárosi Honvéd Kulturális Központban 2018. április 25-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

A vártnál jobban teljesített a Richter

Visszaeshet a gyógyszeripar a fokozódó hatósági követelmények miatt, ez az ellátásbiztonságot is veszélyeztetné – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak. A vállalat a második negyedévben a vártnál jobban teljesített: 24 milliárdos nettó nyereséget ért el.

Tavaly az devizaárfolyamok alakulása és a kiemelt termékekből származó jelentős bevételek miatti gazdasági teljesítményt megismételni 2018-ban nehéz lett volna – hangsúlyozta Orbán Gábor. Az év első felében jellemző árfolyamok és az Esmya forgalmazásának felfüggesztése ellenére minimálisan csökkent csupán a vállalat bevétele – tette hozzá a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. 24 millióval kevesebb doboz Esmyát adtak el az első félévben, mint tavaly ilyenkor – hívta fel a figyelmet Orbán Gábor.

Az árbevétel tavalyhoz képest – forintban kifejezve – 1 százalékkal csökkent. 130 milliárd forintos bruttó fedezettel zárták az első félévet, ez enyhe növekedést jelent.

„A Richter hosszútávú cashflow-generáló képessége az utóbbi időben, az utóbbi években nem változott érdemben, továbbra is nagyos erős”

– fogalmazott a cégvezető.

Mivel a fordulónapon, június 30-án gyenge volt a forint és a többi deviza árfolyama is, a Richter számára ez kedvezően alakult, 35 százalékkal nőtt az adózott eredmény.

Orbán Gábor kiemelte: a szigorodó előírások – különösen az egyedi azonosító beszerzésére vonatkozó uniós szabályok – kedvezőtlenül hatnak a termelékenységre. Bár a Richter kapacitáskihasználtsága rendkívül magas, a kiszerelő egységek számára mégis nagy terhet jelent a jövő évben esedékes átállás – tette hozzá.

Zöld jelzést kapott az Esmya

Július 30-ától ismét felírható és forgalmazható az Esmya – emlékeztetett a Richter vezérigazgatója. Orbán Gábor hozzátette: újrakezdik a készítményt népszerűsítő marketingtevékenységüket, valamint a betegek és az orvosok információval történő ellátását.

„Korlátozottan ugyan, de visszakapjuk az Esmyát mint terápiás lehetőséget”

– fogalmazott. A cégvezető szerint ez a betegeknek és az orvosoknak is megkönnyebbülés. A vállalatnak pedig feladata, hogy visszavezesse a terméket a piacra és maximalizálja a forgalmát – tette hozzá.

A társaság várakozása szerint idén a felére esik vissza a készítmény tavalyi 96 milliós forgalma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×