eur:
393.42
usd:
367.75
bux:
66361.7
2024. április 24. szerda György

Az áremelés után is élénk a magyarok utazási kedve

Már van olyan utazási iroda, amely a forint gyengesége miatt megemelte az általa hirdetett külföldi utazás árát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke. Molnár Judit hozzátette: erre az irodáknak a jogszabályok szerint van a lehetősége.

A forint jelentős gyengülését követően hosszú heteken keresztül az utazási irodák kitartottak és nem emelték az áraikat, de most már egy-két iroda 4-5 százalékot emelt a részvételi díjakon. Erős a verseny az utazási szakmában, ezért az utazási irodák a legvégsőbb esetben emelnek a díjakon, hiszen ennek senki nem örül, kiváltképp az utasok nem - magyarázta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke.

A jogszabály engedi az emelést

Az utazási iroda csak indokolt esetben emelheti meg a részvételi díját, ilyennek indoknak minősül a deviza árfolyam változása. Egy másik szabály szerint az utazási irodák az utazást megelőző 20. napig emelhetik meg az árat, illetve

ha a részvételi díj emelése meghaladja a nyolc százalékot, akkor az utas indoklás és a bánatpénz megfizetésének kötelezettsége nélkül elállhat az utazási szerződéstől

- figyelmeztetett a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke.

A forint árfolyamának alakulása miatt a külföldi utazások ára növekedhet

Molnár Judit szerint a forint gyengülése a külföldön, devizában felmerülő szolgáltatások esetén lehet aggályos, hiszen az utazási irodáknak euróban, dollárban, vagy valamilyen külföldi devizanemben kell kifizetniük a külföldi szolgáltatás ellenértékét.

Annak ellenére, hogy vannak apróbb emelések, az utasok utazási kedve töretlen, nem lehet észrevenni, hogy visszamondanák az utakat, hiszen mondjuk egy 200 ezer forintos utazásnál az emelés mértéke nyolc-tízezer forintot jelent - jegyezte meg Molnár Judit.

Jöhet újabb áremelés, ha tartósan gyenge marad a forint?

Az alelnök szerint ha tartósan marad a mostani forintstabilitás, akkor az utazási irodák tarthatják az árakat, akkor van esély emelésre, ha újra gyengülni kezd a forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×