eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés

Az áremelés után is élénk a magyarok utazási kedve

Már van olyan utazási iroda, amely a forint gyengesége miatt megemelte az általa hirdetett külföldi utazás árát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke. Molnár Judit hozzátette: erre az irodáknak a jogszabályok szerint van a lehetősége.

A forint jelentős gyengülését követően hosszú heteken keresztül az utazási irodák kitartottak és nem emelték az áraikat, de most már egy-két iroda 4-5 százalékot emelt a részvételi díjakon. Erős a verseny az utazási szakmában, ezért az utazási irodák a legvégsőbb esetben emelnek a díjakon, hiszen ennek senki nem örül, kiváltképp az utasok nem - magyarázta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke.

A jogszabály engedi az emelést

Az utazási iroda csak indokolt esetben emelheti meg a részvételi díját, ilyennek indoknak minősül a deviza árfolyam változása. Egy másik szabály szerint az utazási irodák az utazást megelőző 20. napig emelhetik meg az árat, illetve

ha a részvételi díj emelése meghaladja a nyolc százalékot, akkor az utas indoklás és a bánatpénz megfizetésének kötelezettsége nélkül elállhat az utazási szerződéstől

- figyelmeztetett a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke.

A forint árfolyamának alakulása miatt a külföldi utazások ára növekedhet

Molnár Judit szerint a forint gyengülése a külföldön, devizában felmerülő szolgáltatások esetén lehet aggályos, hiszen az utazási irodáknak euróban, dollárban, vagy valamilyen külföldi devizanemben kell kifizetniük a külföldi szolgáltatás ellenértékét.

Annak ellenére, hogy vannak apróbb emelések, az utasok utazási kedve töretlen, nem lehet észrevenni, hogy visszamondanák az utakat, hiszen mondjuk egy 200 ezer forintos utazásnál az emelés mértéke nyolc-tízezer forintot jelent - jegyezte meg Molnár Judit.

Jöhet újabb áremelés, ha tartósan gyenge marad a forint?

Az alelnök szerint ha tartósan marad a mostani forintstabilitás, akkor az utazási irodák tarthatják az árakat, akkor van esély emelésre, ha újra gyengülni kezd a forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×