INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

utazás

szolgáltatás

biztosítás

Nagy változás jön: máshogy kell nyaralni a magyaroknak

Nagy változás jön: máshogy kell nyaralni a magyaroknak

Bevezeti az utazási szolgáltatásegyüttes fogalmát a Magyar Utazási Irodák Szövetsége július elsejétől - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet alelnöke. Molnár Judit szerint céljuk, hogy az utazók nagyobb biztonságban érezzék magukat. Szintén változás, hogy megjelenik a "hazamentési" biztosítás.

Július elsejétől megváltoznak az utazási irodák tevékenységére vonatkozó jogszabályok, az újdonságok az utasok érdekeit fogják szolgálni - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy bevezetik

az utazási szolgáltatásegyüttes fogalmát.

Eddig, az úgynevezett utazási csomagok esetén az utazásszervező által összeállított "csomagot" kapott az utas - repülőjegy, transzfer, szállás, ellátás, idegenvezető, programok -, amiért egy részvételi díjat határozott meg az iroda. Az új fogalom lényege, hogy

az utas kapcsolatba lép a vállalkozással, az pedig elősegíti számára az egyes utazási szolgáltatások külön-külön való kiválasztását és kifizetését,

vagyis például az utas kérésére külön választják ki a repülőjegyet és külön a szállást - hangsúlyozta Molnár Judit. Hozzátette, hogy június 30-ig a vagyoni kaució - amit az utazási irodáknak kötelezően biztosítani kell - csak az utazási csomagokra érvényes, viszont július 1-jétől már vonatkozik az utazási szolgáltatásokra is.

"Hazamentési" biztosítás

Az utazási irodáknak különböző feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy jogszerűen működhessenek. Az egyik ilyen, hogy vagyoni biztosítékkal kell rendelkezniük. Ez lehet pénzbeni letét, bankgarancia vagy biztosítás formájában.

"Július 1-től a vagyoni kaukció mellé jön egy új biztosítás, fogalmazhatunk úgy, hogy ez a »hazamentési« biztosítás.

Ha egy utazási iroda csődbe menne, akkor ez a biztosítás az éppen külföldön tartózkodó utasok hazaszállítására nyújt fedezetet. Változatlanul megmarad a vagyoni biztosíték, ami azoknak az utasoknak a kártalanítására szolgál, akik befizették az utazásukat, de nem tudtak elutazni" - emelte ki Molnár Judit.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Utazási szolgáltatásegyüttes
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018